Barion Pixel

Milyen autót fog gyártani az Apple?

Bejárta az internetet, hogy az Apple hardvergyártó cég új irányba nyitja meg portfólióját, s az önvezető járművek területén kezdenek el fejleszteni. A technológiai vállalat 2024-ben a saját akkumulátortechnológiájával ellátott autonóm gépjárművet tervez forgalomba állítani. A Project Titan elnevezésű terv nem újdonság, hiszen 2014-ben kezdték meg a munkálatokat. Az Apple a hírek szerint több autógyártóval is tárgyalóasztalhoz ült az elképzelésük megvalósítása érdekében – írja cikkében a Techradar.com. A lehetséges partnerek közt a koreai Hyundai is szerepel.

„Mivel a tárgyalások a kezdeti szakaszban vannak, ezért még nincs mit bejelenteni” – nyilatkozta a Hyundai Motor szóvivője. „De a hír igaz, hogy megbeszélések folynak vállalatunk és az Apple között.”

A megerősítő nyilatkozat azt követően érkezett, hogy a Korea Economic Daily beszámolt az Apple és a Hyundai egyeztetéséről. A kezdeti megbeszéléseket az iPhone gyártója az elektromos autó fejlesztésének, valamint az akkumulátorok kidolgozásának témájában folytatta.

- Hirdetés -

Az elemzések szerint az Apple autója még jelen pillanatban is legalább öt évre van attól, hogy a következő szakaszba lépjen. A különböző források közlései alapján a jármű távol áll a gyártási folyamattól. Amennyiben a fejlesztések a jelenlegi tempóban zajlanak – az Apple kisebb méretű csapatával –, akkor a gépjármű öt-hét éven belül állhat készen, persze nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy felgyorsulnak a folyamatok.

Rengeteg pletyka kering az Apple járműve körül. Egyes híresztelések elképzelhetőnek tarják, hogy már 2021 szeptemberében egy új autó koncepcióját láthatjuk. A visszafogottabb előrejelzések viszont későbbi időpontra teszik a lehetőséget, méghozzá a 2024-es évre.

A Hyundai bejelentése arra enged következtetni, hogy az Apple még mindig a fejlesztés korai szakaszán dolgozik, s valóban szükségük lesz öt évre, hogy kész tervekkel rukkoljanak elő.

Némethi Botond, NEW technology

NEW technology