Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Miniatűr orvosi robot az aneurizma ellen

A 3D litográfiával készült gépek életet menthetnek: mágnessel juttathatók a megfelelő helyre az emberi testben.

A milliméter negyed része – mindössze ekkorák azok a 3D litográfia segítségével készített orvosi robotok, amelyeket svájci kutatók állítottak elő, s amelyekkel sok életet menthetnek meg a jövőben, közölte a zürichi Szövetségi Műszaki Intézet (ETH) közleményére hivatkozva az eeNews Europe. A polimert és fémet is tartalmazó szerkezetekkel kezelhetővé válik például az életveszélyt okozó aneurizma, de a tervek szerint más műtéti eljárások során is használhatók lesznek.

„Mind a fémeknek, mind pedig a polimereknek vannak előnyös tulajdonságaik, amelyek jól hasznosíthatók a mikrogépek építésénél. A mi célunk az volt, hogy ötvözzük ezeket”, fogalmazott Carlos Alcântara, az ETH-hoz tartozó Robotika és Intelligens Rendszerek Intézetének kutatója, a publikáció társszerzője. A tudós Salvador Pané professzor csapatában dolgozik 3D litográfiák fejlesztésén és alkalmazásán, mikrogépek építéséhez. Lényegében vékony barázdákkal rendelkező sablonokat hoznak létre, amelyek egyfajta negatívok, és feltölthetők a szükséges anyagokkal, például fémekkel. Utóbbi anyagnak köszönhetően a minirobotokat mágneses mezővel lehet majd az emberi szervezet megfelelő pontjára (például egy veszélyes aneurizmához) juttatni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kutatók a hatékonyság bizonyításához apró járműveket hoztak létre – például műanyag futóművel és fém kerekekkel –, amelyeket aztán forgó mágneses mezővel hajtottak meg. Kiderült, hogy a szerkezetek üvegfelületen és folyadékok felszínén is jól mozognak. A következő lépés az lesz, hogy elkezdik finomítani a kétkomponensű mikrogépeket, és egyéb anyagokat is használnak majd a felépítésükhöz. Szintén foglalkoznak további alakzatok kidolgozásával, például olyanokkal, amelyek képesek lesznek saját magukat széthajtani vagy összezárni.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology