Barion Pixel

- Hirdetés -

Olcsó fej- és szemkövető eszközzé váltak az iPhone-ok

A svájci Eyeware Tech kereskedelmi forgalomba engedte alkalmazását, ami az iOS mobileszközökhöz készült TrueDepth kamerával és annak arcfelismerő technológiájával kombinálva képes a fej, illetve a szemek tűpontos, valós idejű, élő digitális követésére. Az Eyeware Beam applikáció egyelőre ártatlan módja annak, hogy arcfelismeréssel ruházzuk fel a telefonunkkal összekapcsolt PC-t, vagy a saját fejünket jelenítsük meg szimulációs játékok karaktereinek nyakán, esetleg videóstreamekben szerepeljünk ilyen módon. Persze egy sor más lehetőséget is tartogat: azonosításhoz nem kellenek többé drága hardverek (például beléptetőrendszerek számára), az arcfelismerésre, vagy -követésre képtelen eszközök kölcsönkérhetik a funkciót egy közeli iPhone-tól, sőt, a hatására új felhasználóiélmény-kutatások indulhatnak el, és kiszűrhetővé válnak olvasási zavarok.

Bastjan Prenaj, a startup társalapítója úgy véli, az Apple-termékek és az alkalmazás együttese felülmúlja a hasonló funkció betöltésére hivatott webkamerás szoftvereket vagy dedikált hardvereket, miközben megfizethetőbb megoldást nyújt. A leírásban főleg a játékélmény fokozását hangsúlyozzák: egyetlen, fixen pozicionált iPhone vagy iPad szelfikamerájának segítségével hatirányú fejkövetést indíthatunk, és megoszthatjuk társainkkal a szemeink fókuszát is – ilyenkor egy apró buborék mozog a kijelzőjükön, azt jelezve, hogy mi éppen mire figyelünk a pályán. A kevésbé gamer hajlamú felhasználóknak mindez feleslegesnek tűnhet, pedig jelenleg 190 videójátékban van rá lehetőség, csak épp már nem kell méregdrága headset a megvalósításhoz – elég kicsapni a monitor mellé az iPhone-t.

Az Eyeware Beam felhasználói nem mellesleg képessé válnak arra, hogy manuálisan bevitt parancsok helyett természetes fejmozdulatokkal nézzenek szét a játék világában és a teljesített akciók visszajátszásában, így korábban rejtve maradt részletekre is rábukkanhatnak. Ugyanez a lehetőség streamek és virtuális prezentációk esetében ugyancsak hasznos lehet: a közönségünk figyelmét a tekintetünkkel irányíthatjuk arra a tárgyra vagy információra, amit éppen mutatni akarunk.

- Hirdetés -

Forrás: Eyeware Tech

A gamer-igények ihlette alkalmazás falakat dönt le ipari kutatás-fejlesztési területek számára is. Az arcfelismerő iPhone-ok és iPadek magas minőségű szem- és fejkövető eszközzé változása bármely ma ismert megoldásnál jobb lehetőség. Megszünteti az alkalmazásintegráló szakemberek, IT-cégek, biztonságirendszer-fejlesztők, szabadúszó szoftverértékesítők függőségét a hasonló célt szolgáló, de kevésbé sokoldalú dedikált hardverektől, amelyek ráadásul meglehetősen drágák. Mostantól nincs több akadály: egyetlen alkalmazáson belüli vásárlással használhatóvá válik a funkció a végfelhasználóik számára.

Gábor János, NEW technology

Forrás: Eyeware Tech

- Hirdetés -

NEW technology