Barion Pixel

Sokat spórol az új anyag, ami a levegő helyett a felületeket fűti a szobában

Régi tendencia, hogy a helyiségekben és például az autóbelsőben is a körülöttünk lévő levegőt fűtjük fel, ha nem akarunk megfázni. Annyira megszokott ez a metódus, hogy a fűtést máshogy már nem is igazán tudjuk elképzelni, pedig ősi megoldás, és rengeteg energiát elpocsékol. Az ETH Zürich spin-off vállalata ebből kiindulva fejlesztett ki egy új technológiát, amivel a tárgyak, berendezések felülete fűthető fel, az egész helyiség helyett.

Fotó: ETH Zürich

A qCella újszerű fűtési megoldása energiaválság idején különösen vonzónak tűnik, ráadásul a megközelítése kényelmes, energiatakarékos és termékek széles skáláján működik, a cipőtalptól a repülőgépülésekig. A zürichi startup természetes szálakat impregnál rézzel, és olyan kárpitszerű anyagot fejleszt belőlük, ami a kereskedelmi forgalomban kapható fűtőhuzalokhoz képest is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. A kis foltok és matracok formájában is használható, egyéni méretre vágható anyag az egész felületén elektromos ellenállással bír, így áramforráshoz (pl. akkumulátorhoz) csatlakoztatva homogén módon képes melegedni. A kárpit vékonysága és simasága lehetővé teszi az energiatakarékosabb fűtést, mivel nincs szükség közte és az emberi test között hőveszteséget okozó további rétegre, például üléshuzatra, ráadásul könnyen és költséghatékonyan integrálható – akár irodai vagy lakóhelyiségekbe, akár autókba.

- Hirdetés -

A qCella terméke a feltaláló Murielle Schreck elmondása szerint egy olyan, szabadalmaztatás alatt álló anyag, amit még a doktori tanulmányai alatt hozott létre. „Azáltal, hogy a szigetelő cellulózszálakat elektromosan vezető rézzel töltöttük meg, egyedülálló módját találtuk meg e két anyag kombinálásának, hogy egy, az ellenállásos fűtéshez megfelelő elektromos ellenállást hozzunk létre. Ennek során fenntartható anyagokat is használunk, mivel a cellulóz megújuló, a réz pedig korlátlan alkalommal, száz százalékban újrahasznosítható.”

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology