Barion Pixel

Technológiai áttörések, amik hamarosan megváltoztatják az egészségügyet

Az utóbbi időben rengeteg olyan példát láthattunk, amelyek megkérdőjelezhetetlenül szemléltetik, hogy a robotok együttműködőek és partnerekké tudnak válni olyan helyzetekben is, amikor az ember egészsége a tét. Pár hónapja például egy Közép- és Kelet-Európában egyedülálló műtétre került sor, amikor egy idegsebész robot asszisztált egy agyműtéthez Magyarországon.

2017-ben és 2016-ban a robotok olyan laparoszkópos eljárásokban is segédkeztek, mint például a sérvműtét, fül-, orr- és torokműtétek, asszisztáltak fogászati implantátum beültetésekhez, de komolyabb beavatkozásokban is részt vesznek, mint például a szemen belüli műtétek. Nem túlzás azt állítani, hogy a robotok hamarosan alapvetően fogják megváltoztatni az egészségügyi ellátás rendszerét.

Az egészségügynek rendkívül sok kihívással kell szembenéznie. Az egyik legnagyobb probléma az adatok pontatlan vagy hibás rögzítése, valamint a páciensek dokumentumainak nem megfelelő tárolása, mivel egy nem-automatizált környezetben az emberi hiba tényezője magas. Ennek következménye a növekvő ügyintézési és adminisztrációs feladatok száma, amely korlátozza az alkalmazottak munkahelyi mozgáskörét és kapacitását.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egy Dél-kaliforniai startup, a Massage Robotics, egy Universal Robots UR10 robotkart integrál egy ember nagyságú masszírozó robothoz, akit Alexnek hívnak. Ez a megoldás a 12 milliárd dolláros masszázspiacot szólítja meg azzal, hogy teljesen újragondolja az emberközpontú masszázsélményt. A páciensek a kezelés közben természetes módon beszélgethetnek Alex-szel, valamint megoszthatják kedvenc masszázsaikat barátokkal és orvosokkal online.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok belépnek az egészségügy területére is, természetesen gondos emberi felügyelet mellett. Robotasszisztensek figyelik a páciensek adatait, és egyből riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség, így egy ápoló egyszerre több pácienssel is tud foglalkozni. Ezek az asszisztensek automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába. Robot kocsik is gyakran előfordulnak, eszközöket szállítva haladnak keresztül a kórházi folyosókon. A robotok újabban már sebészeknek is asszisztálnak, így a műveletek pontosabbak lesznek és a műtétek nagyobb sikerszázalékot tudnak felmutatni.

- Hirdetés -

Ezek a robotok olyan, egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel, a páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzése, de szükség esetén a páciens higiéniáját is rendbe tudják tenni. A robotok a gyógyszerek előkészítésében és adagolásában is részt vesznek a farmakológiai laboratóriumokban. Mindemellett léteznek olyan robotasszisztensek is, akik a mozgássérülteknek segítenek a mozgásban, valamint a rehabilitációban.

„A szektor automatizálásában megvan a potenciál, hogy általa nagyon sok jó valósuljon meg. A segítségével orvosi ellátást lehet eljuttatni olyan helyekre, ahol az még ma nincs jelen, nagyon sok terhet vehetünk le az egészségügyi szakemberek válláról, valamint segíthetünk embereknek abban, hogy újra járjanak. Ahhoz, hogy képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait egy ilyen technológiai forradalomnak, folyamatosan jól informáltnak kell lennünk a tudományos fejlődések terén. Minderre azért van szükség, hogy fel tudjunk készülni arra a nem túl távoli jövőre, amelyben a robotok létfontosságú szerepet játszanak, és a közvetlen közelünkben dolgoznak.” – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots Közép- és Kelet-európai igazgatója.

Az Odense-i Egyetem Idegsebészeti Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a „Patient@Home” projektet, melynek célja az agyvérzést elszenvedett emberek rehabilitációja. A UR robotok emellett képesek a tesztelendő vérminták kezelésének és válogatásának optimalizálására, valamint masszázst is nyújtanak a páciensek számára. Észak-Spanyolországban három éve dolgoznak a CBot nevű látásvezérelt robotrendszeren, amely automatikusan képes különböző típusú fizikoterápiás kezelést nyújtani. Noha a páciens állapotának diagnosztizálását még mindig egy szakember végzi, a robot el tudja látni a gyógytornász feladatait, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel.

A Universal Robots három robotkarja is részét képezi ennek a technológiának, így a tervezők könnyedén képesek a páciens szükségleteihez és a kívánt feladatokhoz igazítani a szoftvert.

Universal Robots

- Hirdetés -

Leave a comment
NEW technology