Kezdőlap Gazdaság Tüntetnek a Google alkalmazottai

Tüntetnek a Google alkalmazottai

James Martin/CNET
Hirdetés

A Google igazi álommunkahely befogadó csapatával, szigorú kiválasztási rendszerével, rugalmas munkabeosztásával és modern munkakörnyezetével. Ezt gondolhatja, aki kívülről szemléli a cégóriásról megjelenő tartalmakat. Egyre több azonban az elégedetlen dolgozó és a sztrájk a vállalaton belül.

A Google alkalmazottai legutóbb például azért szerveztek tüntetést, mert a vállalat büntetést szabott ki két alkalmazottra és – munkatársaik szerint – az ügyet a cég átláthatatlan módon kezeli, annak ellenére, hogy egyébként a nyitott kultúra fellegvárának nevezi magát.

A résztvevők a Google San Francisco-i telephelyén gyűltek össze magasba tartott tábláikkal, melyeken olyan feliratok szerepeltek, mint: “Szégyen a Google-ra”, “Ez a mi cégünk” és “Szolidaritás mindörökre”. Az előadók egy padon állva szónokoltak az egybegyűlteknek.

A tiltakozást a cég két alkalmazottja, Laurence Berland és Rebecca Rivers ellen indított intézkedések váltották ki. Mindkettejüket határozatlan időre „szabadságra” bocsátották a hónap elején, miközben a vállalat az állítólagos szabálysértésüket vizsgálja. A vád szerint olyan dokumentumokhoz és naptári információkhoz fértek hozzá, amelyek a Google szerint kívül esnek a munkakörükön. A Google aktivistái ezzel szemben azt állítják, hogy a két dolgozót meg akarják büntetni azért, mert munkahelyi változtatásokat indítványoztak.

“A menedzsment meg akar félemlíteni mindenkit, aki nem ért egyet a cég vezetésével. Azt akarják, hogy féljünk, hogy maradjunk csendben” – mondta Berland a gyűlésen.

Hirdetés

A feszültséget csak tovább szította, hogy a Google szóvivője jogszerűnek minősítette a két alkalmazott kényszerszabadságra küldését, és azzal érvelt, hogy a társaságnál bevett szokás ez az eljárás vizsgálat indítása esetén.

A Google vezetősége és dolgozói között egyre több az összeütközés. Az aktivisták több alkalommal tiltakoztak a közelmúltban: például egy szerződés miatt, melyet a keresőóriás a Pentagonnal kötött a mesterséges intelligenciával kapcsolatban; valamint ellenzik a Google Kínában végzett tevékenységét és a cég hozzáállását is a szexuális zaklatási ügyekhez.

A Google pedig nem enyhít a szigorú intézkedésein, sőt bejelentette, hogy ritkábban fogja megtartani azokat a közös üléseket, ahol az alkalmazottak kifejezhetik véleményüket, mivel a menedzsment szerint a résztvevők „összehangolt erőfeszítéseket tettek” az ott elhangzott információk kiszivárogtatására.

Az alkalmazottak azt is nehezményezik, hogy a cég kötelezővé tette egy olyan naptáralkalmazás telepítését a számítógépükre, amelyen fel kell tüntetniük minden száz főnél nagyobb vagy tíz teremnél több helyet igénybe vevő meetinget. Bár a hivatalos álláspont szerint erre mindössze az átláthatóság miatt volt szükség, a dolgozók azzal vádolják a céget, hogy így próbálják megakadályozni a gyülekezések kialakulását.

Rivers, aki a Google egyik coloradoi irodájában dolgozik, részt vett egy petíció megírásában, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a cég ne köthessen szerződést a vám- és határellenőrzési, a bevándorlási és a vámügyi végrehajtásban való együttműködésről. Bár a kötelező szabadságot Riversre is a naptáralkalmazás elleni tiltakozás és dokumentumokkal való visszaélés miatt szabták ki, elmondása szerint a Google nyomozócsoportja szinte kizárólag a petícióval kapcsolatos kérdéseket tett fel neki.

A tüntetés résztvevői azt is kijelentették, hogy a Google elvesztette a kapcsolatot munkatársaival. „A vezetés már nem ismer minket igazán. Úgy gondolták, szó nélkül eltűrjük ezt az eljárást. Nem is értem, hogy képzelték” – mondta Berland a demonstráción.

Hegyi Heni, NEW technology/CNET