Kezdőlap Felsőoktatás Új korszak a biomechanikában

Új korszak a biomechanikában

Forrás: www.unideb.hu

Világszínvonalú technikai fejlesztések valósultak meg a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriumában. A high-tech eszközöket, köztük a fém csontpótlások készítésére alkalmas 3D nyomtatót az idén 25 éves labor ünnepi szimpóziumán avatták fel.

Nemzetközi híre van az egyetem biomechanikai kutatóműhelyének, és olyan eredményeket tud felmutatni, amire a jövőben is alapozhatunk. Ezért az épülő Egyetemi Ipari Park Innovációs Központjában több száz négyzetméteres helyet kap majd a labor – jelentette be Bács Zoltán kancellár november 16-án a Kenézy Villában.

Csernátony Zoltán klinikaigazgató/Forrás: www.unideb.hu

Csernátony Zoltán klinikaigazgató kezdeményezésére a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája és az egykori Ybl Miklós Műszaki Főiskola 1993-ban indította el a biomechanikai kutatásokat.

– A labor a debreceni orvoskar zászlóshajója, büszkesége és egyértelműen unikális Magyarországon.  Meghatározó szerepe van a graduális és posztgraduális képzésben, illetve a negyedévszázad fejlesztései olyan modern technológiák befogadását tették lehetővé, amelyek az oktatás mellett a betegellátást is szolgálják – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kutatóbázis 25 éves fennállását ünneplő találkozón.

A világ élvonalába tartoznak azok az eszközök, amelyekkel – több sikeres pályázatnak köszönhetően – az elmúlt időszakban gyarapodott a labor eszközparkja: egy korszerű mozgásanalizáló rendszerrel, több új 3D nyomtatóval és egy olyan 3D szkennerrel, amely egy álló embert néhány másodperc alatt képes tetőtől-talpig beszkennelni, és valós képet adni róla. A legnagyobb fejlesztés azonban az ország első orvosi célú, fémből dolgozó 3D nyomtatója, amit a napokban üzemeltek be.