Barion Pixel

Új szereplő az önvezető teherfuvarozás piacán: a Waabi mögött áll az Nvidia, az Uber és a Volvo is

Az autonóm személygépjárművek fejlesztése az elmúlt években számos akadályba ütközött, de az önvezető teherautók iránti befektetési kedv továbbra is élénk. A torontói Waabi bejelentette, hogy 200 millió dollárt gyűjtött össze a legutóbbi finanszírozási körben, olyan befektetőktől, mint az Uber és a Khosla Ventures vagy az Nvidia és a Volvo Group Venture Capital. A startup összesített befektetése meghaladja a 280 millió dollárt, amivel jövőre teljesen autonóm teherautók bevezetését is megkezdi (első körben Texasban).

A vállalat a saját bevallása szerint már a négyes szintű önvezetés küszöbén áll, amit részben a generatív AI-nak is köszönhet, hiszen a mesterséges intelligencia segítségével nagyban csökkenteni tudja az úttesztek szükségességét. A vállalat kifejlesztett egy egységes AI környezetet, a Waabi World névre keresztelt Copilot4D rendszert, amit a világ legfejlettebb szimulátorának nevez. Ez az eszköz képes emberi szintű következtetésekre, és bármilyen közúti helyzetet kezel, beleértve olyanokat is, amilyeneket korábban még nem tapasztalt. Ezzel a rendszerrel jelentősen csökkenthető a szükséges tanulási adatok és számítási erőforrások mennyisége, szemben a hagyományos autonómia megközelítésekkel.

A Waabi legutóbbi finanszírozási körét az Uber és a Khosla Ventures vezette, de a résztvevők között ott volt az Nvidia, a Volvo Group Venture Capital, a Porsche Automobil Holding, a Scania Invest és az Ingka Investments is. A cég a közelmúltban nyitotta meg új texasi AV teherautó terminálját, ahol már integrálja saját Waabi Driver szoftverébe az Nvidia Drive Thort, és folytatja partnerségét az Uber Freighttel.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology