Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Új világrekord: 41 Tbit/s átviteli adatsebesség a tenger alatt

A franciaországi Nokia Bell labs kutatói két új világrekordot is felállítottak a tenger alatti optikai adatátvitelben. Az elsőt a Nokia Bell Labs és a Nokia leányvállalata, az Alcatel Submarine Networks (ASN) érte el: 41 Tbit/s nettó átviteli sebességet biztosítottak 291 kilométeres távolságon keresztül egy olyan C-sávú, ismétlés nélküli rendszeren, amilyeneket általában szigetek és tengeri platformok egymással és a szárazfölddel történő összekapcsolására használnak. Az ilyen típusú rendszerek korábbi rekordja 35 Tbp/s volt, ugyanekkora távolságon.

A második új optikai sebességrekordot óceánon túli távolságon érték el. A kutatók egyetlen hullámhosszú fényt használva 7865 kilométeren át biztosítottak 800 Gbit/s-os adatátviteli sebességet. Ez a távolság kétszerese annak, amire a mai legmodernebb berendezések képesek egy megközelítőleg Seattle és Tokió közötti földrajzi távolságon. A Nokia Bell Labs ezt a mérföldkövet a franciaországi Párizs-Saclay-ban található optikai kutatóközpontjában demonstrálta – áll a vállalatok közleményében.

A Nokia Bell Labs és az ASN a skóciai Glasgowban múlt héten rendezett Európai Optikai Hírközlési Konferencián (ECOC) mutatta be a két rekord tudományos eredményeit, amelyek várhatóan jelentős hatással lesznek a tenger alatti optikai átviteli rendszerek következő generációjára.

- Hirdetés -

„Ezekkel a magasabb adatátviteli sebességekkel a világ legtöbb kontinensét közvetlenül összekapcsolhatjuk 800 Gbit/s kapacitással. Korábban ekkora távolságok ilyen kapacitás mellett elképzelhetetlenek voltak. De nem fogunk ülni az elért eredményeken, hiszen ez a világrekord a következő lépés a következő generációs, Terabit/mp sebességű, egyedi hullámhosszon keresztül történő tenger alatti átvitel felé” – nyilatkozta Sylvain Almonacil, a Nokia Bell Labs kutatómérnöke (képünkön).

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology