Barion Pixel

- Hirdetés -

Új vizsgálóberendezések az e-motorok számára

Az Audi Hungariánál a fejlesztés és a gyártás szorosan együttműködik. Jelenleg 500 magasan képzett munkatárs dolgozik a győri műszaki fejlesztésen, amely két területből, a járműhajtás fejlesztésből és a járműfejlesztésből áll. A járműfejlesztés szakemberei mostantól az elektromos meghajtások teljeskörű szilárdságtani vizsgálatát tudják elvégezni az erre a célra üzembe helyezett speciális berendezésekkel: a forgórész-vizsgáló centrifugákkal.

„Az elektromobilitás nem csak a termelésünket határozza meg, hanem egyre fontosabb szerepet játszik fejlesztési tevékenységünkben is. Műszaki fejlesztésünk az AUDI AG harmadik legnagyobb fejlesztési központja, és egyben a konstrukció, szimuláció, valamint az akkusztikai és  szilárdságtani vizsgálatok kompetenciacentruma. Az e-motorok forgórészének tesztelésére szolgáló vizsgálóberendezésekkel egyedülálló kompetenciát építettünk fel a Volkswagen Konszernben. Az új kapacitásainkat és szaktudásunkat az egész konszern számára elérhetővé tesszük“, mondta Alfons Dintner, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A műszaki fejlesztésen belül a szilárdsági fejlesztés feladata annak biztosítása, hogy az összes járműalkatrész megfelelő szilárdsággal rendelkezzen. A szilárdsági analíziseket és értékeléseket numerikus szimulációkkal, valamint az alkatrészek, modulok és a teljes jármű fizikai tesztelésével végzik. A magas fordulatszámon forgó rotor, az elektromos meghajtás egyik legfontosabb alkatrésze, kialakítása nagymértékben befolyásolja a teljes elektromos meghajtás hatékonyságát. Ennek megfelelően a fejlesztése során folyamatosan optimálni kell.

A két új vizsgálóberendezéssel az e-motor rotorjainak centrifugáló, repedés- és dinamikus fordulatszám tesztelése végezhető el. A vizsgálat során a rotort egy hermetikusan lezárt vizsgálókamrában felfüggesztik, és a szigorú biztonsági előírások betartásával a megfelelő fordulatszámra pörgetik fel. Ezzel egyidejűleg a zárt tesztkamrában a rotort felmelegítik a szabályozható, különbözőképpen bekapcsolható fűtőelemek. Az egyik vizsgálóberendezés egy nagyprecizitású lézerrel rendelkezik, amellyel a rotor kerületnövekedése online mérhető. Ezáltal megfigyelhető, hogyan viselkedik a rotor a teszt során a forgási sebesség függvényében mind radiális, mind pedig axiális irányban. Az innovatív, kapacitív és lézeroptikás technológiával felszerelt mérőrendszer rendkívül pontos mérést tesz lehetővé.

AUDI HUNGARIA

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!