Barion Pixel

- Hirdetés -

Űrrakétát gyártanak Európa legnagyobb 3D nyomtatójával

Az angol Orbex azt várja a berendezéstől, hogy gyorsan, a saját üzemében tudjon környezetkímélő űrrakétákat készíteni, adta hírül a The Engineer.

A grandiózus 3D nyomtatórendszert az EOS csoporthoz tartozó AMCM szállítja le az Orbexnek, ami 35-nél több nagyméretű rakétamotort és turbószivattyút készül gyártani évente. Ehhez a munkához persze nem lenne elég egy gép: az AMCM egy komplett eszközparkot telepít, benne egy olyan készülékkel, amely gépi látással, képelemzéssel ellenőrzi a kinyomtatott alkatrészeket. A fejlesztéshez kb. ezer négyzetméterrel kell növelni a gyár alapterületét.

„Ugyan a rakétamotorjaink és más fontos eszközeink az éves tesztelési folyamatoknak köszönhetően eléggé kiforrottak, egy ilyen, állandóan rendelkezésre álló 3D nyomtatórendszer sokkal nagyobb sebességű termelést tesz lehetővé”, magyarázta Chris Larmour vezérigazgató. „Mindez azt jelenti, hogy még tovább fokozhatjuk a teljesítményünket. Hosszútávon pedig arra számítunk, hogy évente több kilövésünk lesz, így kontroll alatt kell tartanunk a kiadásainkat és az ellátási láncot.”

- Hirdetés -

Az Orbex közlése szerint az új nyomtatórendszer alapanyaga olyan fémek egyedi ötvözetéből áll majd, mint a titán és az alumínium. Ezek használatával könnyű, de a hő- és nyomásterhelésnek masszívan ellenálló űrtechnológiai alkatrészeket készíthetnek. A rakétamotorok komponenseit egy darabban állítják majd elő, kiküszöbölve a csatlakozások és hegesztési pontok gyengeségeit.

A kinyomtatott alkatrészek a cég 19 méteres, Prime nevű rakétáiba kerülnek, amelyek feladata kisméretű műholdak Föld körüli pályára állítása lesz. Az újrahasznosítható járművek egyébként sokkal környezetkímélőbbek lesznek, mint a hozzájuk hasonló eszközök: kerozin alapú üzemanyag-keverék helyett biopropánnal fognak üzemelni, ami 90 százalékkal csökkenti az emissziót.

Az új üzemegység tavaly kapta meg a tervezési engedélyt a Space Hub Sutherland területére, amely Anglia saját űrkikötője lesz. Az építkezés idén kezdődik, az első orbitális pályára tartó kilövés 2022-re várható.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!