Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Versenypályán is megdőlt az önvezető rekord: 300 km/h közelében jártak!

Fotó: The Robot Report

Kisebb sokkot kaphatott az Indy Autonomous Challenge @CES közönsége, amikor meglátták a kijelzőt az önvezető versenyautók küzdelmének leggyorsabb köre után: az egyik kocsi versenypálya-világrekordot döntött, és persze meg is nyerte a Las Vegas-i versenyt – írja a The Robot Report. A január első hetében tartott viadal kieséses torna, amiben többfordulós egymás elleni küzdelemben kell a legjobbnak lenni – persze, ahogy arra a név is utal, nem egyszerűen pilóta nélküli, hanem teljesen önvezető versenyautóval.

Hat országból (Egyesült Államok, Olaszország, Kanada, Németország, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek) 17 egyetem és kilenc csapat képviseltette magát a Las Vegas Motor Speedway-en rendezett Autonomous Challenge @ CES versenyen, amelyet az olasz PoliTEcnico di Milano és az amerikai Alabama Egyetem csapata, a PoliMOVE nyert, ráadásul globális sebességrekorddal. A két intézet önvezető autója 288 km/h-s sebességgel repesztett a versenypályán, ami autonóm járműtől eddig példa nélküli teljesítmény.

A PoliMOVE a német Technische Universität München csapatával, a TUM Autonóm Motorsporttal vívta a legnagyobb egymás elleni küzdelmet: több mint egytucat kört tettek meg, miközben folyamatosan nőtt a haladási sebességük.  A TUM kocsija az utolsó felvonásban egyszer körbe is pördült a pályán. Vérfagyasztó belegondolni, hogy ezeket a kocsikat „nem vezeti senki”:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A PoliMOVE egyébként nem a szerencsének köszönheti a sikert – tényleg nagyon értik a dolgukat, hiszen a nem versenypályán teljesített autonóm sebességrekordot is ők állították fel. Erről ITT írtunk bővebben.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology