Barion Pixel

- Hirdetés -

Vezérlőrendszerektől a fröccsöntő gépig – 1. rész

Szinte mindenre tud költséghatékony megoldást a Fanuc

Ha meg kéne tippelni, honnan származik a legtöbb ipari gép, melyet hazánkban használnak, akkor tízből kilenc ember biztosan Németországra gondolna. Igaz, hogy sokáig a precizitás és az időtállóság fogalma egyet jelentett a nyugat-európai ország nevével, az utóbbi tíz évben mégis tanúi lehettünk annak, hogy a japán vállalatok hasonló tulajdonságaiknak köszönhetően egyre inkább beférkőznek a köztudatba. Az egyik legsikeresebb ilyen japán cég a magyar piacon nem más, mint a Fanuc, így két részes interjúnkban a cég két fiatal képviselőjétől kérdeztük meg, hogyan lehet elnyerni a hazai vállalkozók kegyeit és miben különböznek az ő termékeik más cégek felhozatalától. Következzen az első rész, melyben a vállalat termékpalettáját vesszük górcső alá!

Fanuc vezérlés – a vállalat büszkesége

1956-ban CNC-vezérléssel és szervomotor-fejlesztéssel kezdte meg munkásságát a Fanuc, és ezek a mai napig fő terméknek számítanak a cég életében. Az azóta eltelt idő alatt akkora hírnévre tettek szert, hogy már saját versenytársaik is egyre gyakrabban vásárolnak tőlük, hiszen nem lenne hatékony hat-nyolc évet kutatásba fektetni, csak azért, hogy eljussanak ugyanahhoz a technológiához és minőséghez, mint amit a japán vállalat képvisel. Ez persze nem úgy történik, hogy egész termékeket átvennének, majd átcímkézve sajátként adnák el őket a piacon: a hozzáadott érték a kevésbé látványos, de annál fontosabb Fanuc vezérlésben rejlik, amit a más cégek is a termékeikbe integrálnak.

„Ezzel is azonosítanak bennünket – a legtöbb vállalat, ha azt hallja, hogy egy ipari gép Fanuc vezérléssel működik, akkor tudja, hogy megbízhat az eszközben”

– Bagdi Attila, a vállalat marketing vezetője.

Igaz, a Fanucnak is vannak szerszámgépei, de ezek csak egy bizonyos méretszegmensben alkalmazhatóak, míg a vezérlési technológiának nincsenek ilyen korlátai. „Ha egy hajócsavart kell megmunkálni, a Fanuc gépek kicsinek bizonyulnak, viszont a pontosság fontos, arra pedig tökéletes megoldást kínálunk” – tette hozzá Pintér Dávid, a Fanuc Robomachine üzletágának Sales Managere.

„A gép lelkét és ’izmait’ a vezérlés és a szervomotorok képezik. Ha ezek jól működnek, mindegy, hogy egy robotba vannak beépítve vagy egy fröccsöntő gépbe. A lényeg a pontosság” – mondta el Dávid. „A szervomotorokon található kis piros kapszula a dekóder vagy enkóder, amely apró részekre bontja a mozgásszögeket. Egy fordulatot akár több mint félmillió részre. Ha ilyen kicsi fordulatot végez egy robot, az az emberi szem számára észrevehetetlen, de a munka szempontjából nagyon is fontos az akár ezredmilliméternyi pontosság.”

A Fanuc legnagyobb robotja, az M2000-es robot 2300 kg-ot képes megmozgatni, de még ez a T-Rexet idéző monstrum is képes 0,1 milliméter pontossággal beállni.

Ipari gépek határok nélkül

Az ipari és kollaboratív robotokból áll a másik legfontosabb termékkör, melyeket színük is megkülönböztet egymástól: a sárga például az ipari, a zöld a kollaboratív kategória színe. A CRX kollaboratív robotcsalád, mely valamelyest kilóg hagyományos társai közül, a megkülönböztető fehér színt kapta.

„A szakmában van egy kis félreértés a kollaboratív robotok meghatározásával kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy ha egy robot könnyű és kicsi, akkor kollaboratív, pedig ez nem így van”

Az új, fehér robottípus az ipari sztenderdek és minőség megtartása mellett is könnyű. Ezeknél a robotoknál a szenzorrendszer kiforrottabb, az áruk pedig igen kedvező. Bár Bagdi Attila egyelőre nem árult el több részletet az eszközzel kapcsolatban, azt megtudtuk, hogy a kereslet már most is hatalmas iránta. Ez részben annak is köszönhető, hogy a robotcsalád tagjai drag-and-drop módszerrel programozhatók, illetve piktogramokkal is lehet irányítani őket, ami nagy mértékben megkönnyíti mind a beállítást, mind pedig a vezérlést. „Gyakorlatilag az a kategória, mint amikor egy tabletet adsz egy gyerek kezébe, és egy óra múlva már úgy kezeli, mintha mindig is ismerte volta. Megkockáztatom, hogy ezzel a robottal is hasonló lesz a helyzet” – mondta Pintér Dávid.

A vállalat legújabb gépcsaládja a Robonano – melybe precíziós marógépek és esztergagépek is tartoznak és amely tagjai olyan pontos megmunkálásra képesek, hogy a megmunkált felületen holografikus képet hoz létre a megtörő fény.

A robotpaletta a Fanucnál egyébként nem csak szó szerinti értelemben sokszínű; szinte minden ágazat számára kínálnak megoldást, gyakorlatilag csak néhány szegmens marad ki, mint például az orvosi robotok területe; ilyeneket üzletpolitikai okokból nem gyártanak. A repertoárban szerepelnek festőrobotok is, melyek az antisztatikus bevonatnak köszönhetően színtelenek (a festék lepereg róluk).

Biztonság és irányítás

A kommunikáció lényeges eleme a robotok irányításának, hiszen nem mindegy, hogy az eszköz irányít, vagy például egy ember. A Fanucnak több dobozos irányítási rendszer megoldása is van, és léteznek olyan harmadik fél által biztosított rendszerek is, pl. szenzoros munkaállomások, amelyek segítenek áthidalni a legtöbb felmerülő nehézséget. Ha egy szenzor érzékeli, hogy valaki belép egy bizonyos területre, a szerkezet a beállítástól függően lelassul vagy leáll.

„Fontos eldönteni azt, hogy inkább gyors, önálló munkára van-e szükség, vagy arra, hogy a robot segítségére legyen a munkásnak. Előbbi esetben egy elzárt munkaállomásra helyezzük az ipari robotot, amit csak ritkán kell beállítani, utóbbi esetre pedig a kollaboratív robotok nyújthatnak megoldást”

– vezette fel Bagdi Attila. Persze gyakori, hogy mindkét szempont fontos, ilyenkor a középutat kell megtalálni az igényeknek megfelelően, amiben szintén segít a vállalat.

Megtakarítás elektromos fröccsöntő géppel

A Fanuc egyik kiemelt terméke a fröccsöntő gép, melynek a piacon három fajtája van: elektromos, hidraulikus és kevert. A Fanuc azonban kizárólag az elektromossal foglalkozik – már több mint ötven éve – és erre jó okuk van.

Nagy mennyiségű termék emberi munkaerővel történő előállítása nagyon sok pénzbe kerülhet. „Ha utánaszámolunk, hamar kiderül, hogy megéri egy komplett rendszert 70-75.000 euróért megvenni, hiszen gyors, pontos, nem téveszt, és nincs olyan alkalom, amikor nem jön be dolgozni vagy fáradt” – magyarázta Dávid. „A selejtek száma cégenként eltér, és főként az applikációtól függ – de általában elmondható, hogy 10-15% selejtszám-csökkenést hoz.”

Sok termék esetén tehát nagy megtérülést hozhatnak a fröccsöntő gépek, de az sem mindegy, hogy melyik típust választjuk, hiszen az elektromos gép hatásfoka sokkal magasabb. Korábban pont a magas hatásfoknak és számos előnyüknek köszönhetően az ilyen gépek ára nagyon magas volt és csak néhány vállalat engedhette meg magának a beszerzésüket. Szerencsére mára ennek a korszaknak vége, az árak normalizálódtak, és mivel az elektromos fröccsöntőgépek karbantartása sem költséges, illetve a teljes TCO (total cost of ownership) is alacsony, jóval több profitot is lehet termelni velük, mint hidraulikus társaikkal.

A hidraulikus gépek – bár belépő szinten olcsóbbak – nehezen karbantarthatóak, és hamarabb elavulnak. „A 15 fokos hőmérsékletkülönbség, ami Magyarországon is jellemző, már eléggé megviseli az olajjal működő szerkezeteket” – magyarázza Dávid.

„Magyarországon van olyan elektromos fröccsöntő gépünk, amiben már több mint 30 millió ciklus van, mégis működik. Önmagát tartja karban, nem lehet túlhajtani, mert folyamatosan figyeli saját magát – ennek köszönhetően 15 évig olyan szinten gyártóképes, hogy majdnem ugyanazt a hatékonyságot tudja produkálni, mint újkorában”.

Amellett, hogy rendkívül költséghatékony és a karbantartására sem igényel nagy erőforrást, a Fanuc fröccsöntő nagyon sokféle termék gyártására alkalmas, a kerámia, fém, kevert komponensű termékek, de a kontaktlencse, szilikonhidrogél-alapú tárgyak készítése sem jelentenek akadályt számára. Ráadásul nagyon pontos is.

 

Mivel egy elektromos fröccsöntő gép akár 10-15%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, olyan esetekben is érdemes megfontolni az alkalmazásukat, amikor egy hidraulikus gépekkel teli gyártócsarnok elektromos hálózatának kapacitása kezd megtelni. Ha a vállalat bővül, akkor alapvetően két választási lehetőség áll előtte egy ilyen helyzetben: vagy óriási összegekért hálózatot bővít, vagy lecseréli a gépeit. Utóbbi megoldás azért is jó, mert a modernebb technológiának a költséghatékonyság mellett számos más előnyei is lesz, amik aztán hosszú távon mind-mind hozzájárulnak a profit növekedéséhez.

Az interjú folytatódik hamarosan folytatódik!

NEW technology magazin

NEW technology