Barion Pixel

- Hirdetés -

Világelső gombnyomásra homályosodó ablak kerül a Toyota modellekbe

A technológiát a japán Toppan fejlesztette ki a Toyota számára, de más gyártóknak is tervezi, hogy felkínálja a világ első fényszabályozós oldalüvegét. A találmány nem új, de mostanra sikerült kellően tartósra elkészíteni ahhoz, hogy tömeggyártásba kerüljön.

A Toppan még 2016-ban fejlesztette ki az ún. LC MAGIC fényszabályozós fóliát, ami egy gombnyomással átlátszóból átláthatatlanná válik. A megoldás az AGC üvegével kombinálva vált megfelelővé a Toyota számára, amit az új Century luxusmodellekbe fog beépíteni. Az LC fólia a gyártó közleménye szerint átlátszó állapotban három, átláthatatlan állapotban 99 százalékban homályosítja el az oldalablakokat. És igen, a vezető vagy az utasok szabályozhatják, mekkora mértékben.

- Hirdetés -

Az időjárás és a hőmérséklet változásai, valamint az ajtók és ablakok többszöri nyitása és zárása miatt a járművekben használt fényszabályozós fóliáknak tartósabbnak kell lenniük, mint az épületek belső tereiben használtaknak. Ehhez ráadásul a fóliában lévő folyadékkristályokat védő külső tömítés vastagságát is minimalizálni kellett, hogy megőrizhető legyen az oldalablakok nagy nyílása.

A Toppan üzemében működő automatizált tömítőberendezések használatával lehetővé vált a tömítés vastagságának minimalizálása. Az élek külső tömítéssel történő védelme megakadályozza a nedvesség vagy az üveg közbenső rétegének összetevői miatt átlátszóvá váló folyadékkristályok károsodását. A gyártó mostanra elért egy olyan magas szintű megbízhatóságot, ami lehetővé teszi az oldalablakok nyitásának fenntartását, így a fólia alkalmazhatóságát is egy tömeggyártású autótípusban.

- Hirdetés -

A Toppan célja, hogy az LC MAGIC-et, valamint a tavaly decemberben bejelentett „Normal Black” minőséget több autógyártó is bevezesse az autóiban. Ehhez a közeljövőben tervezi továbbfejleszteni a rendelkezésre álló tömeggyártási technológiáját.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology