Barion Pixel

Világrekord hatásfokkal bír a könnyebb és olcsóbb Sharp napelem

A vállalat a november 10-12 közötti Sharp Tech-Day keretében mutatta be egyik legújabb innovációját. A friss fejlesztésű napelem előnye egyrészt az, hogy vékonyabb (így a kisebb nyersanyagigénye miatt olcsóbb is), másrészt világrekordnak számító, 33,66 százalékos konverziós hatásfokkal bír. Összehasonlításképpen: a hagyományos, szilíciumalapú napelemanyagok tipikus hatásfoka 15 százalék körüli.

A Sharp a 31,5 W-os tandem modulon három réteg helyett csak kettős átmenetű szerkezetet használt. A felső réteg anyaga indium-gallium-foszfid, míg az alsóé gallium-arzenid. Előbbit úgy tervezték, hogy vékony rétegben is magas hatásfokot érjen el, és javítsa a fényáteresztést az alsó réteg felé – lehetővé téve a különböző hullámhosszúságú fény hatékony átalakítását energiává. A tandem kettős átmenetű cellák vastagsága a hagyományos hármas átmenetű cellák vastagságának kevesebb mint harmadára kisebbíthető, ezáltal jelentősen csökkenthetők az anyagköltségek – állítja a gyártó.

Mivel az új modul területe 775 cm2, a Sharp elképzelései szerint nemcsak épületeken, hanem elektromos járművekben és repülőgépekben is használható lesz. A hatásfokot a japán AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology), a világ egyik hivatalos napelemminősítője vizsgálta be, és megerősítette az új, 33,66 százalékos teljesítményt, ami a Sharp 2022-ben felállított, 32,65 százalékos világrekordját döntötte meg.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

NEW technology