Bemutatkozik a MiR család legfiatalabb és legerősebb tagja. Első ránézésre a méreteit tekintve is szembe ütközik a különbség az előző modellekhez képest. A megszokottól eltérően ennek jóval tekintélyt parancsolóbb a felépítése, amely felülete megegyezik egy szabványos raklap méretével. Ez nem a véletlen műve, ugyanis kifejezetten raklapok szállítására tervezték.

Ennek megfelelően akár 500 kilogramm szállítására képes a hátán. A fél mázsás súly cipelése ipari környezetben olyan emberi erőt foglalt le korábban, amelyet ezt követően másra tudunk alkalmazni. A békákkal való manőverezések az új technológiával a múlt problémáivá válnak.

A robot elérhető sebessége is változott, amely már mintegy 2 m/sec. Gyors, megbízható szállítási eszközzel dolgozhatunk együtt a jövőben.

A MiR 500-as a kistestvéreihez hasonlóan manőverezik emberek és tárgyak közt. A fejlett technológiával és kifinomult szoftverek segítségével a robot önállóan navigál, a célállomáshoz a leghatékonyabban képes megtervezni az útvonalát. A biztonság és precizitás ennél a fejlesztésnél is fő prioritásként szerepelt. A nagysúlyú rakományok gyors elszállításának a mestere.

A robosztus alkat nem a véletlen műve. A nagy teherrel ellátott raklapok megmozgatása számos alkalmazottat igénybe vesz. A MiR 500 raklapemelővel ellátva felveszi, szállítja és lerakja azt, ezzel felszabadítva az értékes humán munkaerőt, akiket egyéb területen is alkalmazhatunk.

A sok előny mellett, itt is elsődleges fontosságú a felhasználóbarát alkalmazás. A MiR 500 egy intuitív robot, amely interface segítségével okostelefonról, tabletről vagy akár PC-ről is irányítható. Ehhez nem szükséges különleges szakképesítés, egy gyors betanulást követően szinte bárki képes a robot kezelésére, beállítására.

Magában hordozza a korábbi modellek előnyeit, mindemellett a nagy méretének köszönhetően a szélesedik a felhasználási területe, képes a raklapos szállítás automatizálására. Nagyobb súlyt, gyorsabban képes elszállítani a célállomására, mindezt pedig ugyanazzal a biztonsággal, amelyet megszokhattunk a Mobilie Industrial Robots fejlesztőitől.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Jesper Sonne Thimsennel, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-Európai régiójának értékesítési vezetőjével készített interjúnkat a NEW technology magazin szeptemberi számában olvashatják.