A DMG MORI tovább bővítette CLX és CMX szériás modelljeinek kínálatát 3D-s vezérlőkkel és egyéb opciókkal, melyeket a pfronten-i Open House kiállításon mutattak be

A CLX, CMX V és CMX U szériák a 2016-os AMB-n kerültek bemutatásra. Ezekkel a DMG MORI új, nagy teljesítményű, univerzálisan alkalmazható szerszámgépeket ajánl Ügyfeleinek, melyek az ipar számos szegmensének igényeit kielégítik. A vezérlők mind hardveres, mind szoftveres felépítését tekintve tovább folytatja fejlesztéseit a szerszámgépeken, melyeket Olaszországban és Lengyelországban gyártanak. A legújabb fejlesztések eredménye a 3D-s vezérlő kialakítás, mely elérhető SIEMENS, FANUC és HEIDENHAIN vezérlőkhöz is, továbbá a VERTICO design alatt tervezett eszterga központok és automatizálási rendszerek.

Az egyedi 3D-s csúcstechnológiás vezérlők gyártás-orientált programozása biztosítja a munkadarab gyártására való felkészülés hatékonyságát és egyszerűségét, melyet tovább erősít a DMG MORI kezelőfelület innovatív és felhasználóbarát kialakítása. A CLX eszterga központok elérhetők 19”-os DMG MORI SLIMline érintőképernyős kijelzővel Siemens vezérlésű gépekhez. „Bemutatjuk az új FANUC vezérlésű gépeinket 3D-s programozási lehetőséggel és 15”-os DMG MORI SLIMline panellal, mellyel, sokkal egyszerűbb a kontúrok felismerése és programozása”, magyarázza Dr. Michael Budt, a lengyel FAMOT, az olasz GRAZIANO és az orosz Ulyanovsk MT gyárakért felelős ügyvezető. A hatalmas piaci igények kielégítése érdekében a CLX szériás gépeket a DMG MORI GRAZIANO olasz tortona-i gyáregységében gyártják és építik 2017 közepe óta. Ez a gyáregység a jövőben a FANUC vezérlésű gépek fejlesztésére fog fókuszálni, emellett széleskörű, mély ismeretei és tapasztalatai révén pedig erősíteni tudja a gyártást automatizálási rendszereivel.

A marási technológia területén a legújabb újdonság, hogy a DMG MORI új CMX V és CMX U modelljeit opcionálisan HEIDENHAIN érintőképernyős vezérlővel is elérhetővé tette. A kezelőpanel 45 fokban dönthető, 19”-os kijelzőjével ergonomikus munkavégzést és felügyeleti lehetőséget biztosít a szerszámgép üzem közbeni állapotára. A vezérlő felépítése biztosítja a gépkezelő számára a paraméterek és adatok gyors és egyszerű elérhetőségét, egyszerűsíti a gyártás adminisztrációs teendőit, továbbá hatékony adatfeldolgozást tesz lehetővé a DXF Import funkcióval. A teljes ASCI billentyűzet és optimalizált elemek a kijelzőn garantálják az egyszerű és kényelmes kezelői munkát – így például a 3D-s szimulációk elvégzését érintőképernyős környezetben. Dr. Michael Budt megjegyzi: „Ezek mind azt jelentik, hogy a CMX V és CMX U modellek a legújabb és intuitív vezérlőkkel vannak ellátva, ez különlegességnek bizonyul a szerszámgépiparban.”

Hatékony gyártástechnológiák a DMG MORI Technológiai ciklusokkal
A sokféle vezérlési funkció mellett számos DMG MORI technológiai ciklushoz hozzáférhető a szoftveres támogatás a CLX, CMX V és CMX U sorozat gépein. Továbbá, elérhető az új gépekkel az alternáló előtolások alkalmazására fejlesztett Easy Tool Monitoring funkció, mellyel elkerülhetők a vibrációk és ezáltal megelőzhető a szerszámok törése és túlterhelése. Ez csak egy példa a CLX szériás gépek szoftveres fejlesztéseire: a DMG MORI mindemellett biztosítja a Technológiai Ciklusokat a CMX V és CMX U szériás gépekhez is, biztosítva az eddig soha nem tapasztalt gyártási hatékonyságot.

Diverzitás az opciók bővülésének köszönhetően
A DMG MORI tovább növelte az esztergaközpontjainak diverzitását. A CLX 350-es gép – a CLX 450 és CLX 550-hez hasonlóan – már elérhető V4-es kivitelben Y-tengellyel. Így már mindhárom géptípussal elvégezhetők kitérő-tengelyes megmunkálások 120 mm-es mozgástartományon belül. Mindezek mellett elérhetők V6-os változatban is, ellenorsóval, a teljes 6 oldalas megmunkálások elvégzéséhez. A CLX 550-est már a 2017-es EMO óta kínálják az összes opcióval. A magas fokú modularitásának köszönhetően a CLX esztergaközpontok számos alkalmazáshoz megfelelők, számos iparágban – autóipar, általános gépipar, vegyipar. A gépek jelenlegi rendelési állománya igazolja a DMG MORI stratégiai fejlesztéseit a CLX és CMX szériák tekintetében.

Gantry rakodó már a CLX 350-es szerszámgéphez is
A legutóbbi EMO-n kiállított CLX 450-es szerszámgép gantry munkadarab adagolóval került bemutatásra. Azóta már a CLX 350-es eszterga is elérhető ezzel az opcióval, mely a legutóbbi pfronten-i rendezvényen mutatkozott be. Ez az automatizálási rendszer VERTICO design-al 6 kg-os szerszámok kezelésére alkalmas a CLX szériás szerszámgépeken, mely rendszert a FAMOT gyáregységében tervezik és gyártják. Továbbá, a GX 6-os rendszert már munkadarabok kezelésére is optimalizálták, elérhető számos megfogóval és egyéb opcióval. A DMG MORI opcionálisan, a már jól bevált, sokat alkalmazott PH 150-es palettarendszerével látja el a CMX V és CMX U szériás gépeit. Mindkét automatizálási megoldás teljes mértékig integrált a DMG MORI szerszámgépekbe, az új VERTICO design-nak köszönhetően.

DMG Mori
Megjelent a NEW technology magazin 3. számában