Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2024-ben az AI fűtheti a félvezetőpiac növekedését

A KPMG LLP a Global Semiconductor Alliance megbízásából készített 2024-es kilátásokra vonatkozó felmérést, amiből kiderült: a mesterséges intelligencia feljebb ugrott a rangsorban, mint félvezető-értékesítést ösztönző ágazat. A 19. éve készülő globális félvezetőipari kutatás 2023 negyedik negyedévében készült, 172 olyan félvezetőipari vezető megkérdezésével, akiknek több mint fele egymilliárd dollárnál nagyobb éves bevétellel rendelkező vállalatnál dolgozik.

Az iparágba vetett bizalom értéke az aktuális felmérés idejére 54 pontra csökkent az előző évben mért 100/56-hoz képest, vagyis a vezetők enyhe mértékben rosszabb várakozásokkal tekintenek a 2024-es évre, mint anno 2023-ra – igaz, a vizsgálat szempontrendszere alapján az 50 feletti érték inkább pozitív, mint negatív kilátásokat jelent.

Annak ellenére, hogy 2024-re erős félvezetőpiaci növekedést prognosztizált például a Gartner, a KPMG LLP kérdezőbiztosainak válaszoló vezetők kevésbé bizakodóak, mint az elmúlt hat évben bármikor. Ez valószínűleg a világban tapasztalható gazdasági és geopolitikai zavarok, például a hivatkozott prognózis publikálását követően kitört izraeli-gázai háború vagy éppen Kína és Tajvan egyre feszültebb viszonya miatt alakult így. A vezetők a további okok között említették az alacsony áron foglalkoztatható munkavállalók megtalálásának problémáit vagy például a kutatás-fejlesztés növekvő költségeit. A vezetők mintegy 51 százaléka azt is elárulta, hogy vállalata már elhalasztotta, vagy a következő évben el kívánja halasztani egyes beruházásait.

- Hirdetés -

Növekedésnek indulhat a kereslet és a bevétel is

Mindezek ellenére 10-ből több mint 8-an (83 százalék) azt várják, hogy vállalatuk bevételei növekedni fognak 2024-ben, ami kisebb mértékű javulás a tavalyi 81 százalékhoz képest. A megkérdezettek közül ugyanakkor tízből csak négy számít 10 százalékot meghaladó bevételnövekedésre. Az autóipar várhatóan 2024-ben is a legfontosabb tényező lesz a félvezetőipar bevételei szempontjából. A mesterséges intelligencia viszont a két korábbi felmérésben elért negyedik helyezés után a második helyre ugrott ugyanezen a listán, míg a felhő- és adatközpontok holtversenyben a harmadik helyen állnak a vezeték nélküli kommunikációval.

A processzorok – beleértve az AI-hoz használt GPU-kat is – a 2024-es bevételnövekedés legjelentősebb motorjának számítanak – vélik a vezetők, akik szerint a generatív mesterséges intelligencia alkalmazása a következő három évben is a három legfontosabb szempont között marad a félvezetőgyártó vállalatok számára – a személyzet fejlesztése és megtartása, valamint a rugalmas ellátási lánc mögött.

Az idei felmérésben résztvevők mintegy 30 százaléka úgy véli, hogy már most is túlkínálat van a félvezető készletekben, amit az alacsonyabb kereslet okoz. Kisebb részük azt gondolja, hogy a feltörekvő technológiák, mint a mesterséges intelligencia a folyamatos növekedés motorja lesz. Csaknem minden ötödik válaszadó (19 százalék) a kereslet növekedésére, illetve arra számít, hogy a következő négy évben a kereslet meg is fogja haladni a kínálatot. A tavalyi felmérés 9 százalékához képest ezzel több mint duplájára nőtt azok aránya, akik ezen a véleményen vannak.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology