Barion Pixel

- Hirdetés -

3 ellátási lánc fejlesztési sikersztori CFF kompozit nyomtatással

Bármelyik nagyobb hírportált olvasva azzal szembesülhetünk, hogy az ellátási lánc zavarok még mindig globális szintű fennakadásokat okoznak. A szakértői előrejelzések szerint ezek a problémák a belátható jövőben is fennmaradnak. Míg egyesek alkalmazkodni próbálnak a hosszabb szállítási időkhöz, mások inkább a kompozit 3D nyomtatáshoz fordulnak.

Egy gyors és megbízható kompozit 3D nyomtatóval a gyártó vállalatok számos beszerzési kockázatot kivédhetnek a korábbinál teljesebb kontrollt gyakorolva. A folyamatos szálerősítéses nyomtatás eljárását (CFF – Continuous Fiber Fabrication) kifejlesztő Markforged kutatása szerint a kompozit 3D nyomtatókat az átlagot jelentősen meghaladva vetik be beépülő komponensek, gyártóalkatrészek előállítására.

- Hirdetés -

Valódi, folyamatos szállal erősített kompozitok

A kompozit anyagokat széles körben használják nagy szilárdságuk, valamint kis súlyuk miatt. Míg a kompozit elemek 3D nyomtatók nélkül is előállíthatók, a hagyományos módszerek munkaigényesek és speciális tudást igényelnek. Előnyük, hogy folyamatos szálak hálója erősíti az alkatrészeket szemben a legtöbb ma kompozitnak nevezett 3D nyomtatóval, amelyek darabolt szálakkal töltött műanyag nyomtatószálakat dolgoznak fel.

- Hirdetés -

A Markforged professzionális 3D nyomtatói ezzel szemben folyamatos üveg-, kevlár- és szénszálak beágyazásával dolgoznak, így az aprított szálakkal dolgozó 3D nyomtatókhoz képest sokszoros szilárdságot lehet elérni velük. A CFF eljárással az eddig marógépekre vagy külső szolgáltatónak kiszervezett műanyag és fémalkatrészigények házon belül magabiztosan kiválthatók.

Hazai példák
Forgácsolt, beépülő alkatrészek leváltása / Sheldon Invest Kft. 

A dunaújvárosi Sheldon Invest Kft. gyakorlata jól mutatja, hogy a jelenben a 3D nyomtatás milyen széles lehetőségeket nyit az ellátási láncok optimalizálásában. A vállalkozás profilja egyedi gyártóberendezések, robotcellák tervezése és elkészítése, amelyhez alkatrészigényeik legnagyobb részét négy darab, 70%-os kihasználtság fölött működő Markforged CFF kompozit 3D nyomtatóval teljesítik. Az eljárással elérhető minőségnek köszönhetően teljesen sikerült leváltaniuk a forgácsolást kompozit nyomtatással.

Folyamatfejlesztés és bridge megoldások / Dana Hungary Kft.

A győri Dana Off-Highway gyárában egy késve beérkező alkatrész 3D nyomtattatásával indult az additív technológiák iránti nyitás. Azóta Markforged X7 kompozit nyomtatójukat széles körben használják korábban kiszervezett alkatrészek előállítására és folyamatfejlesztésre. Egyik nagy sikerű projektjük során olyan szerszámtartókat terveztek, amelyekbe visszajelzést nyújtó jeladó kapcsolókat építettek. A fejlesztés eredményeként a soron 0-ra csökkent a hibaszám. Egy másik esetben késett egy présalátét, amely napi 20-30 ezer Euró veszteséget jelentett volna. Kompozit nyomtatással pótolták az alátétet, amely a fémalkatrész beérkezéséig 3 tonnának megfelelő erő hatott.

Autóipari gyártóeszközök / Tier 1 autóipari beszállító

A FreeDee egyik Tier 1 autóipari beszállító partnere szintén arról számolt be, hogy a csúszások elkerülésére már számos esetben nyújtott megoldást a kompozit 3D nyomtatás. Az autóiparban a nyomtatott alkatrészeknek főleg szilárdsági elvárásoknak kell megfelelniük, mivel a termelésbe kerülő eszközök nincsenek kímélve. A Markforged Onyx mátrix alapanyag erős és szívós, a folytonos szálerősítés a kritikus pontokon elhelyezve pedig mindig meghozza a várt eredményt. Ráadásul a nyomtatással elérhető gyorsaságot szinte lehetetlen pénzben kifejezni.

Támaszkodjon saját additív gyártókapacitásra!

A FreeDee Kft. tapasztalatai több mint 1500 átadott 3D nyomtató után egyértelműen mutatják, hogy az első, házon belül elérhető 3D nyomtató mérföldkövet jelent a legtöbb cég működésében. Ezt a hatást pedig exponenciálisan növeli, ha az a nyomtató a prototípusokon túl erős, funkcionális gyártásra is képes. Egy folyamatos szálerősítésre képes kompozit 3D nyomtató az ellátási láncoktól független, megbízható gyártást tesz lehetővé, miközben a tervezői gondolkodást felszabadítva hatékonyabb, okosabb megoldások keresésére ösztönzi a mérnököket.

FreeDee

 

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology