Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

3D nyomtató, ami ugródeszka az iparosodáshoz

A RAPID+TCT kiállításon debütáló DMP/PRO 3D fémnyomtató teljesen új architektúrával rendelkezik, célja a termelékenység és a pontosság ötvözése. A Digital Metal berendezése kifejezetten nagy volumenű gyártási alkalmazásokhoz készült, illetve számos ágazatban használható, mint például az orvosi, a fogyasztási cikkek, de még az ipari gépek esetében is – írja cikkében a 3D Printing Industry.

„Korábban már bemutattunk a gyártásban is használható gépet, viszont most egy jóval erősebb platformmal állunk elő” – mondta Christian Lönne, a Digital Metal vezérigazgatója. „Egyértelműen a jelentősebb érettségi szint felé haladunk. Az új 3D nyomtatónkkal elindultunk a szigorúbb tűrések, a nagyobb produktivitás, illetve a kimagaslóbb pontosság felé.

3D fémnyomtató a Digital Metal portfóliójából

- Hirdetés -

A Höganäs fémporgyártó leányvállalata, a Digital Metal az elmúlt néhány évben fejlesztette ki legújabb termékcsaládját. Zászlóshajója korábban a DM P2500 3D nyomtató volt, amelyet 2017-ben mutattak be. Ez az ipari minőségű gép mindössze egy mikronos alkatrészpontosságot kínál.

A Digital Metal portfóliója a közelmúltban bővült a DPS 1000 3D nyomtatóval, amely egy automatizált kötőanyagsugaras berendezés. A gépet utófeldolgozási munkafolyamatok racionalizálására tervezték, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyebben tudjanak nagy mennyiségben ezen technológia által alkatrészeket gyártani.

A gépeken kívül a Digital Metal saját 3D nyomtatási anyagportfólióval is rendelkezik, amely többek között magába foglalja a DM Cu rézport- és a DM D2 szerszámacél-ötvözetet, amit a kopásállóságáról és a szívósságáról ismerhetünk.

A termelékenység meghatározója

A DMP/PRO 3D fémnyomtató a termelékenység növelését célozza meg. Akár 250 x 217 x 186 milliméteres építési térfogatú is lehet a rendszer, a nyomtatófeje 15,5 kHz-es frekvencián képes 2pL cseppek kibocsátására. A teljes kapacitás igénybevételével akár 1000 köbcenti/óra sebességgel is nyomtathat alkatrészeket – mindezt rendkívül magas, 1600 dpi felbontás mellett.

Ezen 3D nyomtató hardvermegoldása is figyelemre méltó. A DMP/PRO berendezést lineáris motorokkal, légcsapágyakkal és diabáz kőalappal szerelték fel, hogy stabil nyomtatási körülményeket biztosítson. A különböző anyagok könnyen cserélhető tárolókba helyezhetők, ezzel minimalizálható a munkák közötti állásidő. Ráadásul a nyomtatás során feleslegessé vált por 100 százaléka újrahasznosítható és újra felhasználható, ami további megtakarítást jelent az anyagköltségek terén.

A DMP/PRO 3D nyomtatót a modularitás szem előtt tartásával tervezték. A rendszert a jövő alakulására is felkészítették, a közelgő frissítéseket képes lesz kezelni. Ez a berendezés a modularitásának köszönhetően egyfajta ugródeszka az iparosodáshoz.

Szoftverfronton a svéd gyártó szintén a megbízhatóságot tűzte ki célul. A Siemens MindSphere felhő IoT OS-en alapul, amely biztonságos kapcsolatot garantál. A termelési adatok teljes mértékben nyomon követhetők, és a biztonsági mentés is kivitelezhető. A felhasználók távfelügyeleti funkciót vehetnek igénybe, amellyel a nyomtató állapotát, teljesítményét és hatékonyságát monitorozhatják.

Műszaki specifikáció
  • Építési térfogat: 250 x 217 x 70 vagy 250 x 217 x 186 mm
  • Tintasugaras fúvókák: 70 400
  • A gép mérete: 2700 x 1000 x 1700 mm
  • Súly: 2000 kg
  • Gyártási sebesség: legfeljebb 1000 cm³/óra
  • Energiafogyasztás: 3,5 kW

Némethi Botond, NEW technology magazin

Olvasd el Te is online a NEW technology magazin 4. számát, lapozható formában:

ELOLVASOM

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology