Barion Pixel

- Hirdetés -

6G kutatási létesítmény nyílik az Egyesült Királyságban

A világ még az 5G sebességgel is éppen hogy ismerkedik, de az angolok már a következő generációs adatforgalomban rejlő lehetőségeket vizsgálják, a Sheffieldi Egyetem kampuszán rövidesen megnyíló UKRI National 6G Radio Systems Facility-ben. A The Engineer szerint az új kutatóközpont célja az, hogy az Egyesült Királyság világelső legyen a 6G technológia területén, és az igyekezet nem véletlen, hiszen a jövő ipari alkalmazásai és az önvezető járművei nem létezhetnek a mainál is sokkal nagyobb adatsebesség nélkül.

A Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanács (EPSRC) által finanszírozott létesítmény kulcsszerepet játszhat a 6G innováció előmozdításában, hiszen összehozza a tudományos és ipari partnereket, illetve biztosítja számukra az együttműködéshez és a világviszonylatban is vezető 6G megoldások kifejlesztéséhez szükséges speciális berendezéseket.

- Hirdetés -

 „A 6G a távközlési technológia következő generációja, ezért gyorsan stratégiai fontosságú kutatási és fejlesztési területté vált” – érvel a létesítmény mellett a Sheffieldi Egyetem vezeték nélküli kommunikációval foglalkozó professzora, Timothy O’Farrell. „Ha az Egyesült Királyság meg akarja őrizni globális vezető helyét a távközlésben, akkor szükségünk van azokra a speciális berendezésekre, amelyeket a tudósaink és ipari partnereink a 6G technológiák innovációjához és fejlesztéséhez használhatnak. A Sheffieldi Egyetemen nyíló nemzeti létesítmény óriási szerepet fog játszani az Egyesült Királyság 6G kapacitásának létrehozásában.”

A 6G rádiós rendszerek számos aspektusának kutatását – ideértve a hullámformákat, az adó- és vevőáramköröket, a digitális adatgyűjtést és jelfeldolgozást, az antennatáblákat vagy a jelek levegőben történő terjedésének mérését – az egyetem Elektronikai és Villamosmérnöki Tanszékén működő új létesítmény fogja lehetővé tenni. Képessé válnak a 6G rádiós rendszerekkel kapcsolatos kutatásokra az összes működési frekvenciasávban (a 6 GHz-től a THz közeli frekvenciáig), ezzel kikövezik az utat új, fejlett rádiórendszerek építése felé.

- Hirdetés -

Az egyetem úgy véli, hogy a kutatóközpontjuk a 6G rádiós rendszerek globális kutatásának élvonalába helyezi az Egyesült Királyságot, és közelebb viszi a társadalmat az energiatakarékos infrastruktúrán keresztül nyújtott, magával ragadó kommunikációs szolgáltatások megvalósításához.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology