Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kína a világ legerősebb haditengerészeti radarját építi

Szó szerint másik kontinensen is észlelhet objektumokat az a rendszer, amit a South China Morning Post (SCMP) szerint kínai tudósok fejlesztenek az ázsiai ország haditengerészete számára. A 30 megawattos csúcsteljesítmény a meglévő radarokhoz képest jelentősen megnöveli a harci helyzeti előnyt. Ha sikerül befejezni, és működésbe hozzák, a kínai hadsereg hajói akár 4500 kilométeres távolságból is kiszúrhatnak például ellenséges rakétákat.

Perspektívába helyezve, ez az iszonyatos távolság nagyjából a Dél-Kína és Észak-Ausztrália közötti távolságnak felel meg, és jelentősen előzi a ma üzemben lévő legjobb radarokat is, amelyeket hajókra szerelnek, és a hatótávjukat korlátozza a Föld görbülete. Ezek legfeljebb kb. 3200 kilométerre „látnak el”, míg a kínai radar a készítők szerint több célpontot is képes lesz követni 3500 kilométeren belül (ez a Dél-Kína és Guam közötti távolság).

A projekt mögött álló tudósokból és mérnökökből álló csapat – amelyet a Harbini Tudományos és Technológiai Egyetem docense, Sun Donyang vezet – közölte: a radar alkalmas rá, hogy újgenerációs hadihajókra telepítsék, sőt, az első rendszer már építés alatt áll.

- Hirdetés -

A legtöbb hadihajó radarjának hatótávolsága korlátozott, mindössze néhány száz kilométer, mivel a hatótávolság kiterjesztése hatalmas energiát igényel. A kínaiak azonban azt állítják, hogy megoldották ezt a problémát, így a rendszer megvalósíthatóvá válik az újabb, elektromos meghajtású hajókon is.

Az SCMP beszámolója szerint az új aktív fázisvezérelt radar a hagyományos eszközökhöz képest lényegesen magasabb számú, több tízezer darab adóvevővel rendelkezik. Minden egyes adóvevő tömbegység önállóan képes jeleket küldeni és fogadni – mint egy radar. Amikor ezek az egységek együttműködnek, akár 30 megawatt erősségű elektromágneses jeleket is képesek előállítani, amelyek potenciálisan megzavarhatják bármely jelenleg használatban lévő hadihajó elektromos rendszerét.

A nagy hatótávolságú radarrendszerek fejlesztése méretbeli kihívásokat jelenthet. A floridai AN/FPS-85 radar, ami az amerikai légierő űrparancsnokságának tulajdonában van (és egyelőre a világ legerősebb radarjának számít), több mint 23 ezer négyzetméter, vagyis három focipályányi alapterületű. A legújabb technológiai fejlesztések a nagy teljesítményű radarok méretének csökkenéséhez vezettek, ráadásul az 5G technológia széles körű alkalmazásának köszönhetően egyes alapvető fontosságú alkatrészek ma már könnyebben, nagyobb mennyiségben és alacsonyabb költséggel állnak rendelkezésre – magyarázza a kínai portál.

Mivel független forrásból eddig nem nyert megerősítést, egyelőre nem világos, hogy az új radarrendszer milyen készültségi fázisnál tart, és mikor készülhet el.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology