Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A 3D-nyomtatott sebkötszerrel gyorsabb a gyógyulás

Felgyorsítja súlyos égési sebek gyógyulását, sőt, kemoterápiás kezeléseknél is alkalmazható a Waterloo-i Egyetem legújabb találmánya, ami komoly előrelépést jelenthet a felületi sérülések kezelése terén. A kanadai kutatók egy egyedi sebkötöző anyaggal álltak elő, bőrön keletkezett égések gyógyítására – írja a Journal of Colloids and Interfacial Science-ben megjelent tanulmány.

mi az egyetem megoldását minden eddig ismert kötszertől megkülönbözteti, az az, hogy 3D-nyomtatással készül, ezáltal teljesen személyre szabható, vagyis: az orvos hozzáigazíthatja például a beteg arcának egyenetlen részeihez. Az egyedi méretű és formájú, puha, rugalmas kötszer hidrogélből készül.

Az első kötszerek egyikének előállításához a csapat először 3D-szkennelést végzett egy égett testrészen, majd 3D-nyomtatással elkészítették a sérült szövet takarására tökéletesen alkalmas kötést. Ez a technika lehetővé teszi, hogy az anyag megtapadjon a bőr egyenetlen felületein, például az orron és az ujjakon. További előnye, hogy a hidrogél alapú kötszert előzetesen gyógyszerrel lehet feltölteni, így az közvetlenül a sebbe vagy a bőrbe adagolja a szükséges orvosságot, ezzel csökkenti a gyakori kötszercserék szükségességét, szóval a gyógyulási folyamat is sokkal fájdalommentesebb – köszönhetően a hőre reagáló polimer anyagnak: csak egyszer kell felhelyezni, majd egyszer levenni.

- Hirdetés -

Amikor eljön a seb vizsgálatának ideje, egy hideg ruhát kell a kötésre helyezni, így a hidrogél veszít a hőmérsékletéből és kitágul, majd az anyag lazít a hegen. Így válik lehetővé a kötés eltávolítása, a betegre nézve bármiféle kellemetlenség nélkül.

A bőrről való egyszerű eltávolításon és az égési sérülések gyógyulási folyamatának felgyorsításán kívül ez a fejlett kötszer más orvosi alkalmazásoknál is használható. A rákkezelés során kemoterápiás gyógyszereket juttathat a bőrbe, de remekül alkalmazható a kozmetikai ágazatban is.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology