Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) Consolidator Grant pályázatán – közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

Makk Péter, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének docense a szilárdtest fizika területén a kvantum-számítástudomány kihívásaira választ kereső kutatásaira nyert támogatást.

Az ERC Consolidator Grant pályázata a Horizon Europe keretprogram része. Azok a kutatók nyerhetnek el támogatást a nemzetközi pályázaton, akik már saját kutatócsoporttal és kiemelkedő sikerekkel rendelkeznek, melyek folytatása újabb világszínvonalú eredményeket ígér – írják.

- Hirdetés -

A közleményben idézik Makk Pétert, aki szerint az ultragyors kvantumszámítógépek megvalósításában jelenleg az információs alapegységek, úgynevezett qubitek információvesztése a legnagyobb kihívás. Ezen probléma megoldásához olyan anyagokra van szükség, amelyekben az elektronok erősen kölcsönhatnak egymással és a bennük létrehozott qubiteknek egy belső, úgynevezett topologikus védelmük van.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kétdimenziós, egyetlen atomsorból álló anyagok nagy szerephez juthatnak a kvantum-számítástudományban. Ha a grafén vagy más kétdimenziós anyagok rétegeit egymásra helyezzük, egy jól meghatározott, ‘mágikus’ forgatási szöggel, a létrejövő anyag tulajdonságai alapvetően megváltoznak: az elektronok közötti erős kölcsönhatás fogja az anyag viselkedését meghatározni, és új izgalmas tulajdonságok, mint például egzotikus szupravezetés jelenhet meg” – mutat rá Makk Péter.

A most induló projektben olyan technikákat fogunk kidolgozni és alkalmazni, amelyek gyökeresen újak ezen a területen. Ezek a kutatások erősen kötődnek a BME-hez, ahol nagy hagyománya van mind az elektronok közötti kölcsönhatás, mind a mágneses és szupravezető anyagok vizsgálatának kísérleti és elméleti szinten is, illetve ezeket a kutatásokat a fizikus hallgatóink képzésébe is folyamatosan beépítjük” – teszi hozzá a kutató.

Makk Péter 2021-ben nyerte el az MTA Lendület-programjának támogatását, amelynek keretében megalapíthatta az MTA-BME Lendület Korrelált van der Waals Struktúrák Kutatócsoportot. A most elnyert támogatásnak köszönhetően a kutatócsoport bővítése és a legkorszerűbb laboratóriumi eszközök beszerzése is megvalósulhat.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC Grant egyéni kiválósági pályázata a kutatói életpályához igazodva Starting, Consolidator és Advanced kategóriában pályázható meg.

Az ERC Consolidator Grant a kutatási pálya felívelő szakaszában támogatja a kutatókat, azaz azoknak pályázható ez a támogatás, akik nemzetközileg elismert kutatómunkával, saját kutatócsoporttal és programmal rendelkeznek. A támogatás célja, hogy az ERC időszak végére a vezető kutató az adott tudományterület egyik vezető szellemi műhelyévé erősítse kutatócsoportját – áll a közleményben.

Makk Péter előtt, 2022 novemberében, Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar kutatója nyert el ERC pályázatot, az ERC Starting Grant támogatását a kategória egyetlen hazai támogatottjaként. A két kutató sikerét megelőzően Műegyetemi kutató utoljára 2010-ben nyert Starting Grantet és 2013-ban Advanced Grantet.

Az ERC szerdán közzétett közleménye szerint összesen 321 kutató nyerte el az ERC 2022-es Consolidator Grants támogatását, ők összesen 657 millió eurós (több mint 250 milliárd forint) támogatásban részesülnek. Magyarországról Nagy László, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatója nyert még támogatást ebben a kategóriában.

MTI

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology