Barion Pixel

A britek elérték a 6G adatsebességet

A Keysight Technologies, a Nemzeti Fizikai Laboratórium (NPL) és a Surrey Egyetem együttműködése révén létrejött az első 100 Gbps-nál nagyobb sebességű, vezeték nélküli 6G-kapcsolat Nagy-Britanniában, ún. szub-THz-es frekvenciákon – számol be a The Engineer.

A Keysight szerint a jövőbeli 6G felhasználási területek, köztük a kiterjesztett valóság, illetve az önvezető járművek 100Gbps és 1Tbps közötti adatátviteli sebességet fognak igényelni. Az ilyen esetek által megkövetelt extrém adatsebességhez és az alacsony késleltetési idők eléréséhez vizsgálják a szub-THz-es frekvenciák használatát. Az ezekben a sávokban történő működés azonban olyan jelintegritási és útvonalvesztési kihívásokat vet fel, amelyek negatívan befolyásolhatják a teljesítményt.

Most a Keysight, az NPL és a Surrey Egyetem létrehozta az első nagy áteresztőképességű 6G szub-THz-es tesztkörnyezetet az Egyesült Királyságban, hogy megoldja a kihívást. A szigetország kormánya által finanszírozott 6G-kutatást az NPL és a Surrey tudósai a tesztkörnyezet segítségével tanulmányozzák, és jellemzik a szub-THz-es jelek teljesítményét, hogy új technikákat hozzanak létre az adatútvonalak és a kalibrációs módszerek optimalizálására.

- Hirdetés -

Az NPL-ben található új 6G tesztkörnyezet az Egyesült Királyság első nagy sebességű szub-THz-es adatkapcsolatát valósította meg. A demonstráció 300 GHz-es frekvencián történt, 32 és 64 QAM (kvadraturális amplitúdómoduláció) használatával.

 „A 6G az NPL egyik fő fókusza, ezért tudományos és mérési képességeinket felhasználva igyekszünk megoldani az új technológia kihívásait” – nyilatkozta Irshaad Fatadin, a National Physical Laboratory vezető kutatója. Mosaab Abughalib, a Keysight hálózati emulációs csoportjának vezető kutatási igazgatója és általános igazgatója hozzátette: „A partnerségünk révén a Keysight megoldásait és szakértőit az NPL és a Surrey Egyetem tudósaival hozzuk össze, hogy felszabadítsuk a 6G-ben rejlő valódi lehetőségeket.”

Gábor János, Okosipar.hu

NEW technology