Barion Pixel

Az idén eladott okostelefonok 15 százaléka már AI készülék lesz

Az AI-alkalmazások iránti kereslet 2024-ben hozzá fog járulni az okostelefonok piacának fellendüléséhez, ugyanakkor az emelkedő árak akadályozzák majd, hogy a felhasználók lecseréljék telefonjaikat – állapítja meg az International Data Corp. (IDC) riportja. A piacelemző cég szerint a világméretű okostelefon-szállítások 2024-ben érik el az 1,2 milliárd darabot, ami 2,8 százalékos növekedés lesz az előző évhez képest. Ezt viszont csak alacsonyabb ütemű növekedés követi, egészen 2028-ig.

Az IDC szerint a technológiai fejlesztések, például az összehajtható okostelefonok és az AI-on-device megoldások fűteni fogják a fellendülést, amit a feltörekvő piacok növekvő kereslete még tovább támogat. „Az IDC előrejelzése szerint 2024-ben 170 millió következő generációs AI okostelefon kerül forgalomba, ami a teljes okostelefon-piac mintegy 14,2 százaléka, és még az AI PC-ket is meghaladja” – mondta Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója egy nyilatkozatban.

DIAGRAM

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Forrás: IDC

Az összehajtható telefonok szállítása horribilis 37 százalékos növekedést mutat éves szinten, és 2024-ben elérheti a 25 millió leszállított darabot. A mesterséges intelligencia mindeközben gyorsan az okostelefonokról szóló vita részévé válik, ami ismételt érdeklődést vált ki az újgenerációs mesterségesintelligencia-élmények iránt a kézi eszközökön.

- Hirdetés -

„Az IDC szilárdan hisz abban, hogy az okostelefon a legtöbbek számára továbbra is alapvető eszköz marad, de a folyamatos áremelkedés és a mai okostelefonok javuló tartóssága támogatja a már most is meghosszabbodott csereciklust, ami visszafogja az új szállítások növekedését” – magyarázta Ryan Reith, az IDC egyik csoportvezető alelnöke.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology