Barion Pixel

- Hirdetés -

A gazdagok kiváltsága az 5G, vagy mégsem?

Az 5G az a technológia, amivel érdeklődésétől függetlenül – valószínűleg mindenki találkozott az elmúlt néhány hónapban. Mint ahogyan a korábbi telefonos szolgáltatásokkal kapcsolatban – a 3G és a 4G kapcsán –, most is felmerült, hogy az 5G egészségügyi problémákat okoz, a kisajátítása kedvez a Huawei és ezzel Kína térnyerésének az Európai Unióban, és hogy megsokszorozza a kellemetlen látványt nyújtó telefontornyok számát. Mindezek ellenére gyorsasága és elkerülhetetlen terjedése vonzóvá is teszi azok körében, akik előszeretettel követik és alkalmazzák az újdonságokat.

Bár az 5G-t ma már minden újonnan megjelenő telefonkészülék kötelező funkciójának tekinthetjük, ez a technológia egyelőre még igencsak drága, hiszen speciális, több milliárd dollárba kerülő tornyok építése szükséges a lefedettség eléréséhez. Az Egyesült Államokban már elérhető 5G-s telefonokért nem valószínű, hogy nagy lesz a sorban állás: a Xiaomi Mi 9 Pro 520 dollárba kerül, de ez csak a kezdő ár, a Galaxy Note 10 Plus 5G-s verziójáért például 1300 dollárt kér a gyártó; viszont egy átlagos, jó minőségű telefon már 300 dollár körül elérhető.  Vagyis a bárki számára megfizethető 5G-s telefonokra még évekig várni kell.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A mobiltelefon-gyáraknak elemi érdekük, hogy az 5G minél hamarabb elterjedjen, ezért  – bármilyen meglepő – az olcsó 5G készülékek piacra dobása ugyanúgy része a terveiknek, mint a drága, high-tech bevezető termékeké.

Durga Malladi, a Qualcomm Inc. 4G és 5G chipjeivel foglalkozó részlegének senior alelnöke és menedzsere szerint már most látszik, hogy az 5G készülékek egyre terjednek, annak ellenére, hogy még csak a folyamat elején járunk. A chipek igen fontos szerepet játszanak az 5G készülékek árának meghatározásában. Ha a fogyasztók nem képesek megfizetni egy nagy előnyökkel járó új technológiát, az gátat vet a fejlődésnek. Márpedig az 5G elterjedése tízszer-százszor gyorsabb adatátvitelt ígér, mint a napjainkban használt hálózatok. Például az alacsony felbontású videók nézése helyett akár valós idejű 3D-s játékokat is játszhatnánk a telefonjainkon (persze a megfelelő képességekkel rendelkező készülékeken). A kiterjedtebb felhasználási terület, a könnyebb és gyorsabb adatátvitel pedig pontosan azok előnyök, amelyekre a szolgáltatók törekednek, a felhasználók pedig a legjobban örülnek nekik.

Az 5G-es telefonok magas árának az egyik oka az, hogy a hozzávaló chipek is drágábbak. Ugyanis az 5G-s készenléti chip nélkül, amely képes kommunikálni a vivőhálózattal, a telefon soha nem érheti el ezeket a villámsebességeket. Ráadásul az 5G chipeket jelenleg egy-egy szolgáltató vezeték nélküli spektrumához igazítják, ami azt jelenti, hogy még ha egy Galaxy S10 rendelkezik is 5G-s chippel, melyet például a T-Mobile hálózatára optimalizáltak, az más hálózatokon nem fog zavartalanul működni. Természetesen a gyártók nem várhatják el a felhasználóktól, hogy feladják a kártyafüggetlen telefonok révén megszokott előnyöket, és olyan készüléket vásároljanak méregdrágán, ami majd csak egyetlen szolgáltatással használható – tehát ez a terület még fejlesztést igényel.

A másik nagy probléma, hogy a modem, amely megteremti a tulajdonképpeni kapcsolatot a hálózattal, egyelőre még nincs integrálva a chipbe. Így a gyártóknak még egy drága alkatrészt kell beszerezniük a működőképes készülék előállításához. Mivel a modem külön helyet foglal el a telefonon belül, ezért kevesebb hely jut az akkumulátornak. Ezért egyelőre az ismert márkák nagyobb modelljei közül kerülnek ki a dual 5G chipes telefonok, hogy fedezni tudják a technológia miatt amúgy is megnövekedett energiafelhasználást.

A chipek fejlesztésében kialakult verseny szerencsére kedvez majd az áraknak. A MediaTek például úgy próbál megfelelni a kihívásnak, hogy egy középtávú 5G chipet fejleszt. A Samsung és a Huawei pedig már csak azért is említésre méltó, mert házon belül állítják elő a processzoraikat, ami jelentősen csökkenti a készülékeik árát, főként a hatalmas kínai piacon.

A legfőbb kérdés persze az, hogy mikor láthatjuk végre a verseny eredményét. „A gyártók folyamatosan dolgoznak azon, hogy az 5G modemet integrálni tudják a processzorba. A Qualcomm 2020-ra ígéri az első ilyen chip megjelenését, ami végre utat nyithat az olcsóbb készülékek gyártása felé, de maguknak a telefonoknak az elkészültéig valószínűleg még egy évet várnunk kell majd” – mondta Bob O’Donnel, a Technalysis piackutató cég elemzője a CNET-nek.

A fogyasztói elvárások is hátráltató tényezőt jelentenek, ugyanis az, hogy  az extra sebességet elérhető áron élvezhessük az 5G hálózaton, azzal jár, hogy a gyártók gyengébb kamerára, alacsonyabb minőségű kijelzőkre cserélik le az általunk már megszokott, beépített alapeszközöket. Ez történt a 4G bevezetésekor is, és – bármilyen furcsának tűnik – az 5G esetében valószínűleg szintén így lesz. A csúcskategóriás 5G telefonok tehát jó néhány évig váratnak még magukra.

Hegyi Heni, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!