Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A gazdasági átalakulással a méréstechnika is tartja a lépést

Az ipari vállalatok nagy változásokon mennek keresztül, mind az ipar 4.0, mind pedig új energiákra épülő jövő kapcsán. A ZEISS Industrial Quality Solutions, mint a világ egyik vezető vállalata méréstechnikai megoldások terén, szintén érintett ezekben a változásokban. Godány Tamást, a ZEISS IQS magyarországi divíziójának cégvezetőjét kérdeztük, hogyan készül az ipar a változásokra, milyen megoldások segítenek a gyors reagálásban.

Az elektromobilitási megoldások, a technológiák és a piac is sokat fejlődött. Hogyan látja a ZEISS IQS a járműiparban történő változásokat?

Az autóiparban végbemenő átalakulás a méréstechnika területén is sok változást tartogat, mivel a hibrid és elektromos autók gyártásakor más vizsgálatokra is szükség van, mint a belső égésű motorok esetében. A már jól ismert koordináta-mérőgépek mellett előtérbe kerülnek az optikai-, CT-, röntgen- vagy mikroszkópberendezések, melyek segítségével gyorsan és pontosan ellenőrizhetők a legyártott termékek, legyen szó akkumulátorról, elektronikai alkatrészről vagy az elektromos hajtáslánc bármely eleméről.

- Hirdetés -

A fejlődés természetesen nem csupán a járműipart érinti. Melyek azok az ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák, amelyek a legnagyobb változást jelentik, és amelyekre jól átgondolt stratégiával kell készülni?

Az ipari szereplőknek (legyen szó kkv-ről vagy nagyvállalatról) számos megoldás áll rendelkezésükre a fejlesztéshez, mint például a robotok használata, a digitalizáció vagy éppen az automatizálás. Bármely utat is választják a gyártó cégek folyamataik optimalizálására, a legnagyobb kihívást a kinyert és eltárolt információk kezelése jelenti.

Az adatot tartják manapság az egyik legfontosabb értéknek. Valóban így van ez?

A válasz egyértelműen igen. A gyártó cégeknél kiemelt szerepet kell kapnia az adatok folyamatos elemzésének, mert csak ennek segítségével növelhető a folyamatok hatékonysága, legyen szó a gyártásról vagy éppen a méréstechnikáról (ZEISS PiWeb).  Kiemelten fontos emellett, hogy a vállalaton belüli egyes részterületeket ne kizárólag külön-külön vizsgálják meg, hanem egy közös adatbázisban is kiértékeljék azokat, mert csak így biztosított, hogy a különböző részlegek együtt tudnak fejlődni (ZEISS Guardus).

ZEISS

- Hirdetés -

NEW technology