A jelenleg zajló negyedik ipari forradalom alapvető kihívása a digitalizáció kiterjesztése, majd a folyamatok hálózatba foglalása. Mindezek alapfeltétele pedig a magas szintű automatizáció. A vállalatok számára a versenyképességet a folyamatos fejlesztés biztosítja, és itt most nemcsak a technikai eszközök innovációjáról beszélünk, hanem a humán munkaerőéről is. Az oktatásban, fejlesztésben rejlő előnyökről beszélgettünk Masa Attilával, a Robot-X fejlesztés- és oktatásvezetőjével.

Minden vállalat számára óriási előnyt jelent, ha munkavállalói minél magasabb szintű tudással rendelkeznek. A Robot-X széles körben biztosít a jelentkezők számára továbbképzési lehetőséget robotkezelői és robotprogramozói témakörben. Mi az ilyen típusú tréningek legnagyobb előnye?
A modern gyártási folyamatok egyre kevesebb emberi beavatkozást igényelnek, a termelést klasszikus ipari robotok, vagy az úgynevezett kollaboratív, az ember közvetlen környezetben működni képes robotok (kobotok) veszik át. Ezekkel a legújabb trendekkel kell lépést tartani ahhoz, hogy – növekvő számú versenytársak mellett – egy vállalkozás tovább gyümölcsözhessen. A gyártási folyamatok fejlesztéséhez, a robotok kezeléséhez jól képzett szakemberekre van szükség, és itt jön képbe egy-egy komolyabb „robotos” tréning.

Milyen kurzusokat kínál a Robot-X?
Tréningjeinket robotkezelői és robotprogramozói témában is indítjuk a Magyarországon jelenleg elérhető legnépszerűbb, legfoglalkoztatottabb robotkarokra. Minden kurzusnál kiemelten figyelünk arra, hogy az elmélet és a gyakorlat praktikus egyensúlyban legyen, és bemutassuk az egy-egy robot használata során felmerülő leggyakoribb „életszagú” problémákat és megoldásokat. Nálunk a tréningek kizárólag kis csoportokban folyhatnak (egy kurzuson maximálisan 5-6 fő vehet részt), mert tapasztalatunk szerint ez az ideális szám a hatékony tanuláshoz.

Oktatásaink cégek és magánszemélyek számára egyaránt elérhetőek. A vállalatok meglévő szakemberállományuk kompetenciáját bővítik, míg a magánszemélyek saját fejlődésük érdekében, leggyakrabban egy jobb pozíció reményében vágnak bele a tanulásba. Egy biztos: a nagy multinacionális vállalatoktól kezdve a kis- és középvállalkozásokon keresztül a hétköznapi szakember is megtalálja a motivációt, amiért érdemes továbbképeznie magát.

Mi a tapasztalatod: növekvő trendnek számít ma már a folyamatos fejlesztés?
A válasz egyértelműen igen. Az ipari technológia fejlődésével párhuzamosan a kurzusokra is egyre nagyobb az igény, és az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők, résztvevők száma az oktatásainkon. Tapasztalatom szerint mára – méretétől függetlenül – minden piaci szereplő felismerte, hogy a folyamatosan fejlődő világában a lemaradás fokozottan súlyos kockázatot jelent, amely akár egy vállalat piaci helyzetét is veszélyeztetheti.

A gyártás humán munkaerejének leváltása különböző robotokra hogyan alakítja át a munkaerőpiaci keresletet?
Egyre több helyen szükséges mérnökök és velük együttműködő informatikusok alkalmazása, illetve az ipari kutatás-fejlesztés felfutása is új szakembereket követel, akik hozzáértésükkel segíthetik a további fejlődést. Ennek illusztrálásáért nem kell messzire mennem: ma már a Robot-X-nél is folyamosan keresünk olyan „hibrid” specialistákat, akik megfelelő infrastruktúrával képesek összekötni a robotizálás műszaki oldalát a modern információtechnológiákkal.

A munkaerőpiaci igények átalakulása tehát mára túlmutat a robotizáción, és valójában már az ipar 4.0 mentén történik?
Abszolút. A robotizáció számtalan izgalmas lehetőséget, még kiaknázatlan területet hoz(ott) magával. Hogy csak egyet említsek: a digitális világban a végtelen számú adatmennyiségből készült elemzések képet adnak arról, mennyire hatékony egy adott eszköz munkája, de arról is, hogyan lehetne azt méginkább kihasználni. Ilyen adatelemzésen alapul saját fejlesztésű IoT platformunk, a WAMEWO is, ami távoli elérést biztosít robotcellákhoz és gyártósorokhoz egyaránt. A kinyert információkat saját kincsestárunkként használhatjuk fel, például olyan statisztikák készítéséhez, melyek hozzájárnak a meghibásodási ráta csökkentéséhez. A jövő pedig azon szakemberek kezében van, akik ezeket a rendszereket tervezni, fejleszteni tudják.