Hirdetés

A Bosch Rexroth a kezdetektől részt vesz a negyedik ipari forradalom alakításában. A Robert Bosch GmbH egyik vezetőjének elnökletével alakult meg néhány éve Németországban az a munkacsoport, mely a német kormány csúcstechnológiai stratégiájának keretében tárgyalta az ipar 4.0 tematikáját. Rehák Bálinttal, a Bosch Rexroth ipar 4.0 és digitalizációs menedzserével beszélgettünk.

Milyen a jövő gyára 2020-ban általánosságban? És mit jelent ez a fogalom a Bosch Rexroth szemszögéből?

A Bosch Rexroth „Jövő gyára” víziójában csupán az épület falai rögzítettek. Minden más mobil, moduláris összeszerelő sorokból és gépekből áll, melyek a beérkező vevői megrendelések függvényében szabadon variálhatók, így tömeggyártás esetén is lehetővé teszik az egyedi igények megvalósítását. Ez a flexibilitás versenyelőnyt jelent a cégek és ügyfeleink számára számára. Fontos, hogy ez már nem csupán vízió, hiszen számos, az ipar 4.0 szellemében fejlesztett termék már elérhető a Bosch Rexroth kínálatában. Ilyen például a piacon egyedülálló, érintésmentes kollaboratív robot, az önjáró intralogisztikai robotok, az eltérő termékváltozatok kézi összeszerelését segítő interaktív asszisztens, valamint számos intelligens, szoftveres gyártásirányítási megoldás.

Milyen megoldások, termékek meghatározóak a Bosch Rexroth Ipar 4.0 termékportfóliójában?

Megfelelő szenzorokkal, illetve a Connectivity Kit vagy IoT Gateway megoldásunkkal már meglévő berendezések is könnyen hálózatba kapcsolhatók és a gépek paramétereinek figyelésével hatékonyságnövekedés érhető el. Az adatok feldolgozása biztonságos, felhőalapú szoftveres rendszereinken keresztül történik, melyekhez felhasználóbarát webes felületeken férhetünk hozzá.

Hirdetés

A Bosch Nexeed szoftvercsaládunk az adatbányászat, a folyamatanalízis, a megelőző karbantartás, a shopfloor menedzsment és ticketing esetében biztosít megoldásokat a felhasználók számára a PPM (Production Performance Manager) rendszer keretében. A logisztikai és termelési folyamatok optimalizálására az IES, illetve MES rendszereink jelentenek teljeskörű megoldást (Intralogistics / Manufacturing Execution System).

A „Jövő gyára” koncepciónkhoz híven, hardver oldalról kollaboratív robot- (APAS), valamint intralogisztikai robot- (ActiveShuttle) megoldásaink, illetve további, Active termékcsaládunkba tartozó okos berendezéseink mind hálózatba kapcsolhatók, ezáltal megteremtve az alapjait a digitális transzformáció vertikális és horizontális integrációjának.

Milyen innovációk várhatók a közeljövőben, amik szerinted nagy hatással lesznek a vállalatok életére?

Mindenképp megemlíteném a ctrlX AUTOMATION nevű innovatív megoldásunkat, mely alapjaiban definiálja újra a teljeskörű hálózatba kapcsolás (IoT) megvalósíthatóságának lehetőségeit a gyártásban, és teljesen felülírja a vezérléstechnika és az IT világa közötti határokat. Egy olyan automatizálási platformot hozunk ezzel létre, ami az okostelefonok személyreszabhatóságát, (szoftveres) bővíthetőségét- és hozzáférhetőségét hozza magával az ipari automatizálás területére, úgy hogy közben az IT biztonságot is szem előtt tartja.

Az alapvető változás szerintem az lesz – amire magunk is bíztatjuk vevőinket-, hogy a cégek megteszik az első lépéseket a „Jövő gyára”, a digitalizáció irányába. Meggyőződésünk szerint ezek az első tapasztalatok fognak robbanásszerű szemléletváltást, majd pedig fejlődést hozni az ipari termelésbe.

Némethi Botond/NEW technology