Barion Pixel

A kapcsolószekrény biztonságosabbá tétele

A szűrőbetétes ventilátorok új generációja

A hőség a kapcsolószekrényben nem szívesen látott vendég. Kirekesztése- és lehetőleg jó távol tartása – a beépített eszközök zavarmentes üzemelése szempontjából kiemelten fontos. Ezt a feladatot gyakran a szűrőbetétes ventilátorok végzik el, amelyek azonban mindeddig kevés figyelmet kaptak és kissé alá is lettek becsülve. A Rittal most a Blue e+ szűrőbetétes ventilátorok új generációjával gondoskodik az intelligens klimatizálásról.

Vészhelyzeti hűtési funkció

Mindenütt, ahol a kapcsolószekrény hűtését a környezeti levegővel lehet megoldani, a szűrőbetétes ventilátorok kedvelt és költséghatékony megoldást jelentenek, így érthető, hogy ezeket a termékeket messze a leggyakrabban választják az elosztók klimatizálásának tervezése során. Mostanáig talán alábecsülték jelentőségüket, illetve a bennük rejlő lehetőségeket. Az új generáció azonban okos segítségnek bizonyult, rengeteg intelligens funkcióval rendelkezik és a potenciális veszélyekre is figyelmeztetni tud: az új Blue e+ szűrőbetétes ventilátorok például a nem tervezett hőmérséklet-emelkedéssel szemben vészhelyzeti hűtési funkcióval tudnak reagálni, így az eszközök megvédhetők a túlmelegedéstől ezáltal elkerülhetők a berendezések vészhelyzeti leállásával járó költségek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Időmegtakarítás a szerszám nélküli kezeléssel

Az előnyök azonban már jóval korábban megmutatkoznak: a szűrőbetétes ventilátorok legutóbbi generációja a szerszám nélküli szereléshez lett kialakítva, az erre szolgáló mechanikai komponenseket azonban teljesen átdolgozták. A szerelésnél a reteszelőkarmok és a szűrőcseréhez szükséges nyitómechanizmus most még kényelmesebben működik. A felhasználók által kedvelt előnyök, mint a légszállítás irányának egyszerű megváltoztatása és az áramcsatlakozó rugalmas elhelyezése, megmaradtak. A mechanika mellett a Rittal dizájn is módosult, így a rácson a lamellák mostantól függőlegesen futnak. Természetesen minden módosítás a védettségi besorolás megtartásával történt.

- Hirdetés -

Intelligencia a legkisebb helyen

A Blue e+ szűrőbetétes ventilátorok ötféle méretben, 20 – 1160 m³/h között öt légszállítási teljesítményszintben kaphatóak. Az AC/DC modellek alapvető funkciókkal rendelkeznek, az EMC változat pedig teljesíti a házak elektromágneses árnyékolásának különleges követelményeit is. Az EC technológia révén a fordulatszám-szabályozás és a ventilátorfelügyelet analóg interfészen keresztül lehetséges. Ezáltal a hőmérséklet-szabályozás a valós igényekhez alakítható. Ez egy intelligens funkció, amely energiát takarít meg és növeli a készülék élettartamát. Az új generáció kapcsolódik a meglévő termékekhez és további előnyöket kínál: széles feszültségtartományú bemenetet (100-240 V AC), valamint ModBus interfészt, amelyen keresztül a felügyelet, a vezérlés és a riasztás funkció is elérhető.

Forrás: Rittal
Teljes kontroll az IoT interfésszel

A Rittal IoT interfészen keresztül csatlakoztatott szűrőbetétes ventilátorok információval szolgálnak az állapotról, kihasználtságról, üzemórák számáról és az energiafogyasztásról. Ha tehát több kapcsolószekrény áll egymás mellett, a kritikus hőfejlődéseket érzékelőkkel lehet felfedezni, majd az érintett szűrőbetétes ventilátorhoz lehet rendelni. Amikor a hőmérséklet átlépi a riasztási küszöbértéket, a létesítmény üzemeltetője értesítést kap, és aktiválódik a szűrőbetétes ventilátor vészhelyzeti hűtése. A ventilátor fordulatszámának, és ezzel a légszállítási teljesítményének a megemelése késlelteti (vagy akár meg is akadályozza) a túlmelegedést. Mihelyt a hőmérséklet visszaesik a küszöbérték alá, a szűrőbetétes ventilátor visszatér a normál üzemmódba. A biztonság mellett az új generációs készülékek saját hosszú élettartamukról is gondoskodnak: az automatikus szűrőtisztítás naponta többször kifújja a szűrőből a porrészecskéket. Az üzemeltetők megadhatnak virtuális üzemidőt is, és így meg is jeleníthető – az üzemanyag-szintjelzőhöz hasonlóan – a következő szűrőcsere esedékessége. Ezzel a karbantartás tervezhetővé válik, ami időt és ráfordítást takarít meg.

A szériagyártású hajtogatott papír szűrő bevezetésével a Rittal új mércét állít fel, ami a ventilátor fő feladatát, azaz sok levegő, de kevés porrészecske áteresztését, illeti. A hajtogatás révén hatszor nagyobb felület jön létre, amely 40%-kal több levegőt enged át, és ugyanakkor a karbantartási időintervallumot – az alkalmazástól függően – megduplázhatja vagy akár meg is háromszorozhatja.

Mindezen tulajdonságok biztosítják, hogy a Blue e+ szűrőbetétes ventilátorok új generációja a leghétköznapibb kapcsolószekrény klimatizálását is új szintre emelje.

www.rittal.hu

- Hirdetés -

NEW technology