Kezdőlap Innováció A kompakt szekrénycsaládok új generiációja

A kompakt szekrénycsaládok új generiációja

A Rittal a hannoveri szakkiállításon mutatta be kis és kompakt szekrénycsaládjának új generiációját, az AX és KX szekrényeket. Az Ipar 4.0-ra hangolva az új dobozok a digitális adatfeldolgozás, az egyszerűbb és gyorsabb szerlés, a nagyobb rugalmasság és megnövelt biztonság úttörői. Az új szekrénycsalád premierjével a Rittal egy olyan standardizált termék digitális átalakulását demonstrálta, amit immár több mint 50 éve gyárt: eddig ugyanis több mint 35 millió darab AE dobozt gyártott, a világ legnépszerűbb kompakt kapcsolószekrényévé téve azt.

kompakt kapcsolószekrény
Az AX szekrény lapos elemei (ajtó, szerelőlap) külön csomagolva érkezik a dobozban, így nincs szükség leszerelésre ezek megmunkálása előtt. Ez rengeteg időt takarít meg.

A digitalizáció és az automatizálás az Ipar 4.0 korában új elvárásokat támaszt a szekrények felé. Amint a gépekhez telepített különféle érzékelők és vezérlőkomponensek száma emelkedik, velük együtt növekszik a szükséges kábeleket fogadó és a gépek vezérlését ellátó kapcsolószekrények felhasznált mennyisége is. A jövő fenti kihívásai mellett ráadásul egyre inkább növekszik az igény a magasabb fokú automatizálásra, a nagyobb rugalmasságra és a termék jobb elérhetőségére is. A Rittal az új AX és KX kis és kompakt szekrénycsaláddal pontosan ezt az alapvető igényt emelte a következő szintre: teljes támogatást nyújt a berendezésgyártóknak, akár a rendelés automatizálását is beleértve.

Digitális lánc „ügyféltől ügyfélig”
A Rittal nagyon hatékony támogatást ad a berendezésgyártóknak a teljes gyártási folyamat során, a tervezéstől kezdve a rendelésig és az automatizálásig. A termék digitális ikertestvére kiváló minőségű adatokat biztosít a tervezés, a konfigurálás és a megmunkálás során. QR kódok teszik lehetővé az egyes alkatrészek precíz és gyors azonosítását és munkafolyamatokhoz rendelését. Az új AX és KX szekrények megjelenésével immár a Rittal teljes alaptermék portfóliója ezt a szemléletet tükrözi.

A Rittal Configuration System (RiCS) például villámgyors és egyszerű szekrény-, tartozék- és kivágás konfigurálást tesz lehetővé. Ráadásul egy beépített megvalósíthatósági ellenőrzés garantálja, hogy csak olyan kiépítést konfigurálhasson az ügyfél, ami fizikailag kivitelezhető. Az eredményt aztán könnyedén lehet ajánlatkérésre küldeni vagy az EPLAN szoftverbe feltölteni, majd ott akár tetszés szerint tovább dolgozni vele. Ez rengeteg időt és munkát takarít meg, különösen a tervezés során.

A beérkezett rendeléseket a Rittal németországi elosztóraktárából juttatják el a leányvállalatokhoz, a raktárat pedig az ultramodern, vadonatúj gyár látja el a termékekkel. A teljesen automatizált, tervszerű és jövőbiztos gyártás minden standard termékből elegendő raktárkészletet biztosít, hogy ellássa az európai vásárlók növekvő igényeit.

Teljesen automatikus gyártás
Az AX és KX dobozokat a Rittal haiger-i gyárában, a világ jelenlegi legfejlettebb szekrénygyárában készítik. Az üzem teljesen az Ipar 4.0 elvei szerint épült és működik. A teljesen automatizált gyártási folyamatok összekapcsolódnak a szomszédos raktárbázissal, így garantálva gördülékeny szállítást, azaz a standard szériatermékek és tartozékok maximális rendelkezésre állását.

Egyszerű, gyors, biztonságos
A VX25 szekrénycsalád tavalyi bemutatkozása után a két új kompakt kapcsolószekrény is új lehetőségeket kínál az értékteremtéshez. Az idő megtakarítás például már a szállítással kezdődik: az ajtó és a szerelőlap például már nincs beszerelve a szekrénybe, hanem mellé van csomagolva, így rögtön megkezdhető a megmunkálás, nincs szükség szétszerelésre. Az ajtó és a zár felszerelése is villámgyors, nincs szükség szerszámokra. A fali rögzítőtartót akár kívülről is fel lehet szerelni, mindezt a védettség csökkentése nélkül. Az új csomagolás a szállítás közbeni sérülések számát is csökkentheti, hiszen például korábban a felszerelt zár szerkezete kilógott a szekrény síkjából, ami sérülékenységet eredményezett.

kompakt kapcsolószekrény
További időmegtakarítást pedig például az új zárral lehet elérni, amit szerszám nélkül, villámgyorsan lehet felszerelni az ajtóra.

További előny a több rendelkezésre álló hely a korábbi AE, CM, KL, EB és BG családokhoz képest. Az üzemekben telepített több érzékelő több kábelt is igényel, amit be kell vezetni a szekrénybe. Az új dobozok moduláris kialakítása, továbbfejlesztett kivágásai és nagyobb bevezetőlemeze több helyet hagy a kábeleknek. Az oldallapokba előzetesen bepréselt bütykök pontosabb elhelyezést garantálnak, segítségükkel a belső kiépítéshez való sínek időtakarékosabban építhetők be. Mivel a sínek szintén kihasználják a 25 mm-es rasztert, így tetszés szerint használhatók a tartozékok a VX25 családból. Ez kisebb raktározási költséget jelent, és nincs szükség a további megmunkálásra.

A biztonság is kiemelt prioritás a Rittal szekrényeknél. A komponensek beépítésével az AX és KX védettsége korlátozás nélkül megmarad, és ez érvényes az UL tanúsítványra is. Összefoglalva tehát az új jellemzők a szekrényt robosztusabbá és ellenállóbbá teszik még dinamikus terhelések esetén is.

Minden igényhez
Az új kapcsolószekrény változatos igényeket képes kielégíteni. A KX kötődobozok 150 mm x 150 mm x 80 mm-től elérhető, az AX kompakt szekrények pedig 120 mm és 400 mm mélység között és maximum 1000 mm x 1400 mm méretben kaphatók. Minden modell választható festett acéllemez vagy rozsdamentes acél kivitelben is. A bővebb potenciális felhasználási területek ellenére a komponensek és tartozékok száma a komplexitás tudatos csökkentése okán jelentősen lecsökkent.

rittal.hu