Barion Pixel

- Hirdetés -

A műanyaghulladékkal dúsított aszfalt tartósabb utakat eredményez

Elfolyt a magzatvize a mérnöknek, mikor úthibára futott a kocsijával, ezért eltökélte, hogy feltalál egy gazdaságosabb és tartósabb megoldást útépítésre és újraaszfaltozásra. Ma már több angliai régióban kísérleteznek a módszerrel, ami egyszerre támogatja az újrahasznosítást és a karbonkibocsátás csökkentését – számol be a The Engineer.

Egy kátyúval való kellemetlen találkozás késztette Christie Raptaki építőmérnököt arra, hogy környezetkímélőbb megoldást dolgozzon ki a kátyúk elhárítására és az útburkolatok kezelésére, majd céget is alapítson az új anyag értékesítésére. A Roadfill alapító-vezérigazgatója az első gyermekével várandósan olyan erővel hajtott egy kátyúba, hogy elfolyt a magzatvize, még 2017-ben. Anya és gyermeke szerencsésen átvészelte az eset miatt beindult szülést, de az akkor érzett ijedség motiválta a Roadworx elkészítését. Az újrahasznosított műanyagból és később grafénből gyártott bitumenhelyettesítő anyagról a bevizsgálás során kiderült: a benne lévő műanyaghulladék növeli a bitumen penetrációs értékét, lágyulási pontját és viszkozitását.

- Hirdetés -

 „A műanyag az utak anyagában nem újdonság. Amit én próbálok tenni, az az, hogy olyan műanyagokat használjunk fel, amelyeket más eljárással nehéz újrahasznosítási. Ha körforgásos gazdaságról beszélünk, szélesebb körben kell gondolkodnunk” – értékelte találmánya jelentőségét Christie Raptaki. „Az üveg nagyon jó alternatív megoldás volt néhány évvel ezelőtt az aszfalton; tökéletesen működik, nagyszerű eredményekkel. De nem használunk üveget az aszfalton, mert az üvegnek 100 százalékos az abszorpciója az újrahasznosítási körforgásban.”

A Roadfill eljárásában a hulladékból származó újrahasznosított műanyagot az aszfaltba keverve az útburkolati rétegben használják fel, hogy tartósabb utat hozzanak létre, miközben kellő rugalmasságot tartanak fenn a repedések és kátyúk kialakulásának csökkentéséhez. A vállalat közölte, hogy a szén-dioxid-kibocsátás visszafogására vonatkozó etikai álláspontjuk miatt nem dolgoznak melegaszfalttal. Az eljárás kizárja továbbá a PVC-t, alkalmazza viszont a hulladék LDPE (alacsony sűrűségű polietilén) és PP (polipropilén) kombinációját, amelyek olvadáspontja 150 °C alatt van.

- Hirdetés -

„Egy tipikus egykilométeres útszakaszon kb. kétmillió műanyag zacskónak megfelelő mennyiséget használhatunk fel” – mondta az építőmérnök. „A műanyagokkal az az igazi probléma, hogy a biológiai integrációjukhoz több mint 500 évre van szükség. Ha ezt a tartósságot a javunkra fordítjuk, segíthetünk abban, hogy az út tartósabb legyen.”

Az angliai és skóciai irodákkal rendelkező Roadfill a szigetország több területén is kísérletezésbe kezdett, hogy régiós önkormányzatokkal karöltve leteszteljék a Roadworx hatékonyságát. Az utak újraaszfaltozásához használt anyag 0,2 százalékát műanyaghulladék teszi ki. Az Orchard Way 280 méteres próbaszakaszán a felhasznált műanyag 16 ezer darab 500 ml-es műanyag palacknak felel meg, és ezek újrahasznosításával a hagyományos aszfalthoz képest körülbelül fél tonnával kevesebb bitumenre volt szükség. A projekt 2022 novemberében a rövid szakasz megépítésével kezdődött, és jelenleg is tart a megfigyelése, hogy hogyan teljesít a hagyományosabb anyagokkal szemben.

A Roadfill egyébként ügyel arra, hogy a műanyaghulladékot az útépítési és újraaszfaltozási munkálatok helyszínének közelében szerezze be, míg a grafén aszfaltkeverékekbe vegyítése során együttműködik a Manchesteri Egyetemmel, illetve a Versarian vállalattal.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology