Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

AI-val automatizálják a japán hipervonat pályaellenőrzését

- Hirdetés -

A japán JR Kyushu Railway Company az AMD System-on-Module (SOM) rendszerén, a Kria™ K26-on alapuló mesterséges intelligenciát használja a szerelvényei pályaellenőrzésének automatizálására – osztotta meg közleményben az AMD. A vállalat hatalmas kiterjedésű hálózaton, több mint 2300 kilométernyi vasúti pályán üzemeltet gyorsvonatokat. A prioritás persze a biztonság, ami megköveteli a határozott időközönként elvégzett gondos pályaellenőrzéseket.

Az értékelések hatékonyságának és pontosságának növelésére a Tokyo Artisan Intelligence (TAI) AMD-alapú látórendszerét választották, mert a megoldás nagy sebességű képfeldolgozást és fejlett mesterségesintelligencia-képességeket használ a meglazult csavarok vagy más hibák és pályakövetelmények felismerésére. Ez a gépi látáson alapuló AI kiváltja a sok kilométernyi vasúti pálya korábban gyalogosan végzett ellenőrzésének hagyományos módszereit, így értelemszerűen sokkal hatékonyabbá, pontosabbá, gyorsabbá és olcsóbbá teszi az ellenőrzést, ami így megfelel Japán szigorú vasútbiztonsági követelményeinek.

„A TAI és az AMD új rendszerével sikerült javítanunk a hagyományos pályaellenőrzés hatékonyságát, és a jövőbeni funkcionális fejlesztések révén további javulást várunk az ellenőrzés hatékonyságában” – magyarázta Kazuhiro Sakaguchi, a JR Kyushu Shinkansen műszaki részlegének helyettes vezetője.

 A pályaellenőrző rendszer alapvető eszköze egy 20 km/h sebességgel haladó vasúti kocsira szerelt doboz, benne egy nagy sebességű kamerával, ami az FPGA-alapú Kria K26 SOM-ot használja a mesterséges intelligenciával feljavított előzetes, illetve utólagos adat- és képfeldolgozáshoz. Az AMD Kria SOM a programozhatósága, tartóssága és beágyazott intelligenciája miatt képes alkalmazkodni a JR Kyushu vasúti pályájának és utaslétszámának egyedi, változó körülményeihez, valamint földrajzi elhelyezkedéséhez és igényeihez – áll a közleményben.

„Az AMD Kria SOM-ok felgyorsítják az innovációt és egyszerűsítik a rendszerfejlesztést. A JR Kyushu tökéletes példa arra, hogy a Kria SOM-ok programozhatósága az élvonalbeli AI számítással kombinálva hogyan automatizálhatja a folyamatokat és növelheti drámaian a működési hatékonyságot a legkülönbözőbb alkalmazásokban, a gépi látástól az ipari robotikán át az AI/ML számításokig” – összegezte Chetan Khona, az AMD ipari, egészségügyi és tudományos piacokért felelős vezető igazgatója.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology