Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Amikor a biológiai átalakulást is kezeli a technológia

A csomagolás összeragasztása nagyban befolyásolja a termékek biztonságát, hiszen egy helytelenül összeillesztett dobozban könnyen elmozdulhatnak a benne lévő tárgyak. Éppen ezért nagy szükség van a ragasztóanyag folyamatos vizsgálatára, az optimális forma elérését követően ezáltal képet kaphatunk a minőségéről, amellyel így a lehető legtartósabban foghatjuk össze a dobozok oldalait.

A Sheldon Invest feladata három rétegű hullámkarton ragasztásához használt ragasztó viszkozitásának mérése volt. Még mielőtt a teljes folyamatot leírnánk érdemes megemlíteni, hogy miért fontos a ragasztó állagának megőrzése. Ha csökken a viszkozitás, akkor túlságosan folyékonnyá válik az anyag, ezért használhatatlan lesz. Ellenkező esetben pedig veszít a tapadási minőségéből, ami miatt szintén kárba vész a matéria. Mivel nagy mennyiségű ragasztóról van szó, amit egy kétszáz literes tartályban tárolnak, ezért fontos kérdés a minőség megőrzése. A humán munkaerő számára nehezen teljesíthető feladat, hiszen folyamatos vizsgálatot, méréseket igényel. A korábbiakban a szakemberek tapasztalataira építve alkalmazták a ragasztót, azaz „ránézésre” állapították meg az anyag felhasználhatóságát és minőségét.

„Az egyik partnerünk azzal a feladattal keresett meg, hogy a papír ragasztásához felhasznált ragasztó minősége változó, de ők ezeket a módosulásokat szeretnék nyomon követni” – mutatja be a projektet Rigó Zoltán, a Sheldon Invest Kft. SUA menedzsere. „Az anyag cellulóz, vízbázis alapú, amelyet a különböző élesztő- és penészgombák képesek táplálékforrásként használni. A baktériumok által a ragasztó erjedési folyamaton, biológiai átalakuláson megy keresztül, melynek következtében meghatározott eltarthatósággal és felhasználhatósággal rendelkezik. Az anyagban zajló folyamatok szemmel nem észrevehetők, a legbiztosabb támpont a minőség ellenőrzésére, a viszkozitás mérése. A viszkozitás változásának függvényében a szivattyúzáshoz használt paramétereket is szükséges megváltoztatni. Amikor a ragasztó megszárad, és a baktériumok, illetve élesztőgombák táplálkoznak belőle, akkor még felhasználható, csupán a megváltozott állag miatt más mennyiséget adagol a hullámkartonrétegek közé. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy a viszkozitás precíz mérésével áthidalhatóvá tehetjük a problémát.

- Hirdetés -

A viszkozitást folyamatosan mérni kell. A ragasztóban található baktériumok és gombák meglehetősen gyorsan képesek elszaporodni, ezért inline mérőberendezés kifejlesztését céloztuk meg. Két közvetett mérési módszert javasoltunk a partnerünknek, az egyik a pH érték vizsgálata, a másik pedig a keverőkanalas mérő beépítése, ami az áramlás sebességét, illetve gyorsaságát folyamatosan ellenőrzi. Az eszközünkkel a ragasztás állandósítása, az anyag kijuttatásának biztonsága garantálható.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A megoldásnak köszönhetően a ragasztási problémákat sikerült áthidalnia a Sheldon Invest partnerének. A sikeres együttműködéssel az alkalmazásuk leegyszerűsítette a vállalat munkáját, így optimalizálhatták ezt a folyamatukat.

Sheldon Invest

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology