Barion Pixel

ASM elősegíti a digitális átalakulást

A technológiavezető ASM, az anyaglogisztika teljes automatizálására készül az elektronikai gyártás területén. Első alkalommal használnak mobil robotokat nemcsak az anyagszállításához, hanem a szoftver parancsokon alapuló beállítások módosításához. Moduláris szerkezetének köszönhetően, az ASM integrált gyártó megoldásai szakaszonként, valamint a meglévő gyártóberendezésekre is telepíthetők.

A múlt egyszerű, pályavezérelt, vezetés nélküli szállítási rendszereit önvezető intelligens járművek (AIV) váltják fel. Ezek a mobil robotok – még az elektronikai gyárakban jellemző korlátozott térben is szabadon navigálnak – és jellemzőiktől függően – számos feladatot látnak el, a gyártósori munkaerővel szoros összhangban.

Az ASM ezeket a jellemzőket az elektronikai termelésben az anyaglogisztika automatizálására használja fel, amely a raktár és a gyártósor területei közötti, vagy a gyártósorok közötti anyagszállítástól, komplett beállítás-módosításig terjed, manuális beállítások nélkül. További előny, hogy ez a fajta automatizáció szakaszosan is megvalósítható, mivel az ASM megoldások több szoftver modult, hardver alkotóelemet és rendkívül rugalmas AIV megoldásokat foglalnak magukba. Más beszállítók merev rendszereivel ellentétben, amelyek speciális berendezésekre vannak kialakítva, az ASM által kínált megoldások sokkal hatékonyabbak és rugalmasabbak, ugyanakkor a meglévő létesítményekbe könnyen beépíthetők.- Hirdetés -

Semmi nem működik kapcsolat és folyamat integráció nélkül

Az anyaglogisztika automatizálása érdekében az elektronikai gyártóberendezéseket hálózatba kell kötni. Az ASM volt az első berendezés beszállító, amely biztosította az adatáramlást az egyedi gyártóelemek, a helyszíni MES megoldások és a globális felhőszolgáltatások között.

Az automatizált anyaglogisztika fontos előfeltételei a nyílt szabványú interfészek, mint például az IPC-9852-Hermes a gyártósor menti nem-védett tábla adatok számára és az olyan protokollok, mint például az ASM OIB és az IPC CFX a vezérlés és feldolgozás folyamatainak szabványos kommunikációjának elősegítésére. Ezek a szabványok teszik lehetővé az ASM berendezések mellett, az egyéb beszállítóktól származó alkatrészek integrálását.

Miután a kapcsolódás adott szintje megvalósul, a moduláris csúcstechnológiás szoftver végzi a gépek vezérlését, a folyamat-lépések szinkronizálását, valamint a rugalmas és magas szinten automatizált munkafolyamatoknak köszönhetően a gépkezelő személyzet számára is értesítéseket küld. Az ASM egy sor programot kínál ezekhez az applikációkhoz. Az automatizált anyaglogisztika központi szoftver alkatrészei magukba foglalják az ASM  Gyártástervezőt, az egyszerre több sorra vonatkozó esedékesség-alapú beállítás szekvenálás érdekében, az ASM Anyagkezelőt az anyagokkal kapcsolatos raktározási folyamatok integrálása valamint, az előkészítési és a gyártási területen végzett beállítások céljából, illetve az ASM Vezérlőközpontot, az AIV és a munkaerő-elosztás kommunikációjának szinkronizálására.

AIV – optimalizált tároló rendszer

Hogy néz ki pontosan az ASM automatizált anyaglogisztika?

Az anyagáramlás legfontosabb eleme az ASM Anyagtorony, egy automatizált tároló rendszer amely teljes mértékben a szoftverbe integrált; az anyagot, a beérkező beállításokkal összhangban, válogatja és speciális tárba helyezi, mielőtt egy optimalizált csúszdán keresztül az önvezető intelligens járművekhez továbbítja, annak érdekében, hogy közvetlenül a gyártósorokhoz vagy az előkészítési területre szállítsák azokat. A beállítás-optimalizálás több ASM Anyagtorony klaszterbe csoportosítására is lehetőséget nyújt, biztosítva, hogy az anyagokat mozgatni lehessen közöttük a belső szállítási rendszeren keresztül. Mivel az ASM gyári megoldások valamennyi gyári beállítási folyamatot és a berendezések anyagfogyasztását is ismerik, ez a csere olyan hatékonyan történik, hogy az önvezető intelligens járművekkel történő anyagszállítás minimális mennyiségű tár használatával elvégezhető, csökkentve az AIV által megtett utak számát.

Az AIV járművek a beállításoknak megfelelően leszállítják az anyagokat az előkészítési területre, ahol az okos technológiák, mint például az ASM Aktív Adagoló és az ASM Anyagbeállító Asszisztens működésbe lépnek. Röviden összefoglalva, az intelligens ASM Adagolók LED lámpákkal jelzik, ha a lebontott anyagot vissza kell juttatni a tárba, vagy várakoztatni kell a beállítás-előkészítési területen, vagy a berendezésnél kell hagyni, mivel  hamarosan újra szükség lesz rá. Ha új alkatrész adagoló kerül beállításra az AIV tárból, a monitor azonnal jelzi a gépkezelőnek, hogy az adagolót melyik nyílásba kell állítani.

Teljesen automatizált beállítás módosítások

Miközben az egyedi adagolók feltöltése a gépkezelők finommotorikus készségeit igényli, az ASM képes lesz teljesen automatizált beállítás módosítások kivitelezésére a jövőben, önvezető intelligens járműveket használva a váltókocsik előkészítő területről a gyártósorokhoz történő mozgatásához. Mialatt a szoftver előkészíti a csere berendezéseket a következő beállítás módosításhoz, az úgynevezett alacsony-padlózatú AIV-ek az alkatrészkosár alá helyezkednek és a megfelelő pozícióba tolják azt. Mivel az ASM alkatrészkosarak vezeték nélkül is elláthatók árammal és adattal, nincs szükség a robotok komplikált huzalozására. Az AIV jelenleg egyszerűen képes helyettesíteni az alkatrészkosarat a berendezésen az új beállításnál megadottal. Amint ez megtörtént, a berendezés folytatja a működést az új programmal. Ez a sorozat az összes berendezésen ismételhető, és több AIV is használható egyszerre. Az eredmény: teljesen automatizált AIV-támogatott beállítás-módosítás emberi beavatkozás nélkül.

Új munkamódszer: Okos gépkezelő állomány

A termelési munkafolyamat ilyen magas szintű automatizációja lehetővé teszi, hogy a gépkezelő személyzet munkáját teljesen új módon szervezzük meg. Az ASM “okos gépkezelő állományának” köszönhetően, az ASM Parancsközpont ismeri valamennyi személy munkaterületét és feladatát és okos óra, vagy tablet segítségével figyelmezteti őket, amennyiben egyéb feladatok merülnek fel a gyár területén. Ahelyett, hogy egy adott gépsor mellé jelölnék ki a munkavállalót munkavégzésre, és várnák az újratöltésre, vagy az esetleges probléma elhárítására, a gyártósori személyzet rugalmasan utasítható újratöltési, beállítás előkészítési, karbantartási, tervezési és egyéb feladatokra. A szoftver biztosítja, hogy ezeket a tevékenységeket a folyamatoknak megfelelő módon végezzék el, és a munkavállalók, gyártósori alkatrészek és AIV szállítójárművek is megfelelően összehangoltak legyenek.

Összegezve: Az automatizált anyaglogisztika meggyőző koncepcióját figyelembe véve, az ASM megmutatja, hogy a digitális átalakulás milyen gyorsan átszövi az elektronikai gyártást, így az integrált “okosgyár” nagyon hamar megvalósíthatóvá válik. Ez vonatkozik a régebbi gyárakra is, mert az ASM moduláris megoldásai szakaszosan integrálhatók, állomások szerint, illetve meglévő környezetbe is ágyazhatók a folyamat integrációnak, valamint az erős szoftver és az innovatív, csatlakoztatott hardver közötti tökéletes összeköttetésnek köszönhetően. Ennek eredményeképpen, a felhasználók hasznot húzhatnak az anyaggal és személyzettel összefüggő folyamatok és telepítések hatékony fejlesztéséből.

ASM

- Hirdetés -

NEW technology