Kezdőlap Fémmegmunkálás Automatizálás és digitalizáció a 2-es csarnokban

Automatizálás és digitalizáció a 2-es csarnokban

A digitális jövő tevékeny létrehozása: a DMG MORI automatizálási és digitalizációs megoldásai élőben idén a Hannover-i EMO kiállítás 2-es csarnokában.

A digitális jövő aktív alakítása: folyamatosan kapcsolatban álló csúcstechnológiás berendezések, DMG MORI ügyfélportál, ügyfélorientált automatizálási megoldások és additív megmunkálások a DMG MORI standjánál az EMO-n.

A DMG MORI 42 üzletágával, vezető szerszámgép és forgácsoló szerszám gyártói státuszával a fenntartható fejlődés egyik világszintű mozgatórugója. A cég ezen állítást készült megerősíteni a gyártástechnológiát előremozdító úttörő fejlesztéseinek bemutatásával az idei EMO kiállításon. Az iparág vezető kereskedelmi expójának számító EMO 2019. szeptember 16. és 21. között került megrendezésre. A DMG MORI ezen alkalmat megragadva mutatta be legújabb, az automatizálás, a digitális gyártás és az additív megmunkálások területén elért innovációit.

A kiállítás északi bejáratánál található 2-es csarnokban bemutatott 45 attrakció között 29 automatizálási megoldás volt megtalálható. A digitalizáció tekintetében a vállalat az „összekapcsolhatóság” témakörére, mint minden jövőorientált termék és technológia alapját képező tulajdonságra összpontosít, ami minden gépet, protokollt és platformot, valamint terméket érintő jellemző. A kiállítást a legújabb CELOS frissítések és automatizálási megoldások tették teljessé, melyek – a teljesség igénye nélkül – a moduláris és robot által támogatott munkadarab kezelő, valamint paletta-megoldások. A standoknál bemutatásra került továbbá az új my DMG MORI ügyfélportál is. Végül pedig a kulcsiparágak – Repülőgépgyártás, Járműipar, Alakítóipar és Orvostechnológia ipar – számára létrehozott DMG MORI Technology Excellence Center-ek teszik teljessé a vásárt.

A 2-es csarnok számos automatizálási megoldása közül kiemelkedik a DMU 65 monoBLOCK és az új AGV (Automated Guided Vehicle), ami egy önálló palettakezelő rendszer.
AUTOMATIZÁCIÓ: Automatizált értékteremtés minden DMG MORI berendezéssel
Hirdetés

WH CELL és a WH FLEX csupán kettő abból a 29 automatizálási megoldásból, amelyeket a DMG MORI bemutatott az EMO-n. A DMG MORI HEITEC 2017-es, sikeres indítása óta több tucat projekt valósult meg. A jövőben a vállalat összes szerszámgépét automatizálási megoldásokkal kiegészítve kínálja majd, amelyek így képesek lesznek megfelelni a hatalmas, és folyamatosan növekvő keresletnek. A 2-es csarnok számos automatizálási megoldása közül egy másik kiemelkedő az új vezető nélküli járművel (AGV = Automated Guided Vehicle) ellátott DMU 65 monoBLOCK, amely egy önálló, az automatikus palettakezelésre kifejlesztett rendszer. Ez az innovatív megoldás rugalmas automatizálási elrendezést kínál, amely szabad hozzáférést biztosít a berendezéshez, és intelligens biztonsági koncepciójával hozzájárul ember és gép zökkenőmentes együttműködéséhez.

INTEGRÁLT DIGITALIZÁCIÓ: Intelligens szolgáltatások és alkalmazások integrált kapcsolatokkal az összekapcsolt gyártásért

A DMG MORI számára az összekapcsolhatóság a digitális gyár megvalósításához vezető út egyik legfontosabb alapköve, hisz csak nyílt felületek és szabványos protokollok biztosíthatják a jövőorientált integrációt és a különböző berendezések és folyamatok zavartalan együttes működését. Pontosan emiatt a jövőben a cég valamennyi gépének alapfelszereltségét képezi majd ez a szabványos kapcsolati megoldás, méghozzá külön kiadás nélkül. Az új IIoT interfész támogatja mind a szabványos MQTT és MTconnect protokollokat, mind pedig az OPC UA-n alapuló új umati (univerzális gép és eszköz interfész) protokollt.

A digitalizáció tekintetében a vállalat az „összekapcsolhatóság” témakörére, mint minden jövőorientált termék és technológia alapját képező tulajdonságra összpontosít.

A DMG MORI továbbá a már említett integrált összekapcsolhatósággal összhangban fejlesztett új CELOS APP-okat is bemutatja. Az új APPLICATION CONNECTOR például lehetővé teszi az összes webalapú alkalmazás működtetését közvetlenül a CELOS-on keresztül. Tehát az MES vagy ERP rendszerekkel való közvetlen kapcsolat is lehetségessé válik, csakúgy, mint a speciálisan ügyfelek számára kifejlesztett alkalmazásokhoz való csatlakozás. Az új JOB IMPORT funkció lehető teszi a megrendelek közvetlenül MES-ből vagy ERP-ból történő behívását a CELOS JOB MANAGER programba.

my DMG MORI új digitális ügyfélportálján a legnagyobb hangsúlyt a maximális kihasználhatóság kapta. A DMG MORI ebben a szolgáltatásban egyesíti az „integrált digitalizáció”, az „első a minőség” és az „első az ügyfél” alapelvek elvárásait. Az eredmény pedig egy egyedülálló online portál az interaktív együttműködés új szintre emeléséhez a cég és ügyfelei között.

A jövőben többek között a különböző szervizigények gyakorlatilag egy gombnyomással küldhetők majd el a my DMG MORI felületén keresztül. Így az interaktív kérelmező formuláknak köszönhetően a félreértések is elkerülhetők lesznek, és a pontos kérelmek, valamint az opcionálisan mellékelhető fényképek és videók azonnal elérkeznek a megfelelő DMG MORI szervizszakértőhöz. Ezen felül a „Tracking & Tracing” funkció biztosítja majd az átláthatóságot az összes folyamat és eljárás esetén. Olyannyira, hogy még a tartalék alkatrészek rendelése is percre pontosan követhető lesz.

ADDITÍV MEGMUNKÁLÁS: Nyílt folyamatlánc az anyagciklustól a szimuláción át a szervizelésig és tanácsadásig

Négy komplett, porágyas és fúvókás technológiájú additív gyártási folyamatlánc teszi a DMG MORI-t az additív megmunkálások világszintű szakértőjévé. A LASERTEC SLM-sorozat porágyas gépei bonyolult munkadarabok gyártására is alkalmasak, hisz a szelektív lézerhegesztés pontossága lehetővé teszi olyan komplex geometriák kialakítását is, amelyeket hagyományos módszerekkel képtelenség lenne előállítani. A sorozat berendezései között megtalálható a 300 x 300 x 300 mm-es munkatérrel rendelkező sikeres LASERTEC 30 SLM 2. generációja és a LASERTEC 12 SLM, amely egyedülálló pontosságát a mindössze 35 µm-es fókuszátmérőjének köszönheti. A rePLUG pormodulok által biztosított gyors alapanyagcserével az átállások csupán 2 óra alatt elvégezhetők. Az OPTOMET szoftveres támogatása pedig lehetővé teszi az összes folyamatparaméter automatikus kiszámítását a megszokott több hónap helyett mindössze pár nap alatt. A rétegek vastagsága szabadon kalkulálható, ami gyorsabb, ennélfogva termelékenyebb gyártást tesz lehetővé.

my DMG MORI: egyedi ügyfélportál az átláthatóság, a minőség és a sebesség növelése érdekében minden szolgáltatási folyamatban.

Az elsősorban nagyobb, akár ø500 x 400 mm-es és 600 kg súlyú munkadarabok előállítására kifejlesztett LASERTEC 65 3D hybrid egy berendezésben egyesíti a lézeres felhordóhegesztés és az 5-tengelyes szimultán marás nyújtotta lehetőségeket. Ez a hibrid megközelítés lehetővé teszi a rendkívül összetett geometriák elkészítését készre-munkált alkatrész minőségben, valamint a különböző anyagok egy alkatrészben történő felhasználását. A DMG MORI a LASERTEC 65 3D hybrid-et egy sor olyan megfigyelő és kalibrációs szenzorral felszerelve mutatja be az EMO-n, amelyek tovább növelik a folyamat megbízhatóságát és az előállított alkatrészek minőségét. Az alkatrészgyártáson felül a lézeres felhordóhegesztés a sérült vagy kopott szerszámok javítására is alkalmassá tehető. A kiállításon erre is lesz példa a DMG MORI standjánál.

DMG MORI TECHNOLOGY EXCELLENCE: Folyamatmegoldások, zöldmezős projektek tanusítása

A DMG MORI évek óta sikeres működteti Technology Excellence Center névre hallgató központjait, amelyek a kulcsfontosságú repülőgép-, jármű-, alakítástechnika és orvostechnológia iparágak jelentette kihívásokra összpontosítanak. A stratégia a következő: a cég partnereivel már a projektek korai fázisaitól kezdve szorosan együttműködni a lehető legjobb gyártási koncepciók megvalósítása érdekében. Itt a középpontban már rég nem csak a szerszámgépek állnak, hanem inkább az integrált folyamatmegoldások, amibe beletartozik a tanúsítás és a zöldmezős projektek megfelelő eszközökkel való támogatása is.

A LASERTEC SLM sorozat porágyas gépei komplex munkadarabok előállítására is alkalmasak.

A DMG MORI ebben a tekintetben számos partnerrel működik együtt, hogy a lehető legjobb szerszámok, munkadarab rögzítők, és automatizálási megoldások integrálása megtörténhessen. A szolgáltatások köre oly mértékben kiterjedt, hogy a DMG MORI az ügyfelei számára nyújtott tanúsítási szolgáltatások segítségével egy új iparágba, például az orvostechnológiai szektorba történő belépést is elősegíti. A DMG MORI Technology Excellence Centerek minden szolgáltatása sikeresen hozzájárulhat a projektek eredményes lezárásához egyetlen forrásból.

DMG MORI