Barion Pixel

Az AI kulcsszerepet játszhat a hatékonyabb gyártásban és áruelosztásban

Ahogy a mesterségesintelligencia-technológia fejlődik, a vállalatok is egyre jobban kihasználhatják az erejét, hogy növeljék a hatékonyságot, a minőséget és a fenntarthatóságot, miközben csökkentik az emberi hibák számát. Mint a legtöbb iparágban, a gyártásban és az elosztásban is alapvető változásokat hoz az AI – ezeket a lehetőségeket foglalta össze az Industry Todaynek Jordan Anderson, a Baker Tilly digitális tanácsadási üzletágának igazgatója.

Prediktív karbantartás

A prediktív karbantartás AI algoritmusokat használ, hogy elemezze a szenzorok adatait, jelezve a berendezések meghibásodását, még az előtt, hogy bekövetkezne, így jelentősen csökkenti az állásidőt és a karbantartási költségeket. Az AI valós idejű adatok elemzésével segíthet optimalizálni a készletszinteket és előre jelezni a cserék szükségességét, de képes felismerni a használati mintákat és anomáliákat is.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Minőségellenőrzés és robotika

Az AI a minőségellenőrzésben gépi látórendszereket használ, hogy nagy sebességgel és az emberi megfigyelőknél pontosabban azonosítsa a termékhibákat. Ez az autóiparban motoralkatrészek összeszerelés előtti ellenőrzésére, az elektronikai gyártásban pedig áramkörök mikroszkopikus hibáinak felismerésére is használható.

- Hirdetés -

Az ellátási lánc optimalizálása és készletkezelés

Az AI prediktív analitikával segíthet az optimális készletszintek meghatározásában, a raktárkapacitás kezelésében, a kereslet előrejelzésében vagy a hatékony szállítási útvonalak megtervezésében és a tranzakciós nyilvántartások integritásának biztosításában. Az AI által vezérelt útvonal-optimalizálás a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb útvonalakat hozza létre a szállításhoz, figyelembe véve az összes lehetséges útvonalat.

Energiagazdálkodás

Az AI az energiamenedzsmentben is hasznosnak bizonyul. Az AI algoritmusok optimalizálják az energiafelhasználást, amivel jelentős költségmegtakarítást és fenntarthatósági javulást lehet elérni. A gyártók AI-t használhatnak az energiafelhasználási minták elemzésére és a pazarlás területeinek azonosítására, így optimalizálhatják az energiafogyasztást és csökkenthetik a környezeti hatásokat. A világítás, fűtés és hűtés adatainak monitorozásával és kiértékelésével az AI meghatározhatja a leghatékonyabb működési időszakokat és módszereket.

Munkavállalói biztonság

Az AI-alapú monitoring növelheti a munkavállalói biztonságot azáltal, hogy előre jelzi a potenciális veszélyeket a munkahelyen. A gépi látás például alkalmazható a munkavállalók gyalogos útvonalainak elemzésére, azonosítva a veszélyes mintákat és optimalizálási lehetőségeket. Sok esetben az AI több veszélyt képes elhárítani, mint a humán ellenőrzés.

Testre szabható gyártás, OCR és folyamatautomatizálás

Az AI lehetővé teszi a testre szabást a gyártásban, nagy léptékben is. Az AI-alapú robotrendszerek használhatók a gyártósorokon a rugalmas és hatékony testre szabás elősegítésére, így a gyártók akár az ügyfelek részletes követelményeinek megfelelően válnak képessé a specifikációk módosítására. Mint más iparágakban, a gyártók irodái is egyre inkább támaszkodnak az AI-ra. Az AI-alapú intelligens folyamatautomatizálás segíti az irodai dolgozókat olyan feladatok végrehajtásában, amelyek korábban sok időt és energiát vettek el a humán dolgozóktól: például adatokat gyűjt, űrlapokat tölt ki és fájlokat mozgat.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology