Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az AI technológia az égbe emelte az Nvidiát

- Hirdetés -

Nemrég közzétette a 2023-as üzleti év negyedik negyedévi eredményét a chipgyártó Nvidia: az árbevétel 22,1 milliárd dollárra rúgott, ami majdnem négyszerese az egy évvel korábbi 6,05 milliárd dollárnak, de 22 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest is.

A Wall Street elemzői korábban 20,4 milliárd dolláros negyedéves forgalmat jósoltak a cégnek, amit az bőségesen, 8,3 százalékkal túlszárnyalt. Talán még ennél is kiemelkedőbb az Nvidia 12,3 milliárd dolláros, tehát 55,6 százalékos nettó nyeresége. A kivételes szekvenciális árbevétel-növekedés várhatóan a mostani negyedévben is folytatódik: az Nvidia 24,0 milliárd dollár plusz-mínusz 2 százalékos előrejelzést adott ki rá.

A 2024. január 28-án véget ért teljes pénzügyi évben az Nvidia 60,92 milliárd dolláros bevétel mellett 29,76 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el. A bevétel több mint kétszerese volt annak a 26,97 milliárd dolláros bevételnek, amelyet a vállalat a 2023-as pénzügyi évben realizált.

„A gyorsított számítástechnika és a generatív AI elérte a fordulópontot. A kereslet világszerte megugrik a vállalatok, iparágak és nemzetek körében” – nyilatkozta Jensen Huang alapító-vezérigazgató az Nvidia részletes pénzügyi beszámolója kapcsán. „Adatközponti platformunkat egyre változatosabb hajtóerők pörgetik: az adatfeldolgozás, képzés vagy következtetés iránti kereslet magas a nagy felhőszolgáltatók, a GPU-ra specializálódott szolgáltatók, valamint a vállalati és fogyasztói internetes szoftvercégek részéről.”

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology