Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az amerikai hadsereg bevetésre küldi az arcfelismerő drónokat

A repülő gyilkos robotok rémálomszerű sci-fi fantáziáinak kora lejárt, mert a régi fantasztikus filmek halálos víziói mára, ha eltérő formában is, de alakot öltöttek. A drónos hadviselés tulajdonképpen közel két évtizedes múltra tekint vissza, de a folyamatos fejlesztések miatt egyre elképesztőbb képességekkel bírnak, sőt, most új szintet lépnek: az amerikai hadsereg szerződést kötött egy vállalattal, ami arcfelismerő rendszert fog beszállítani, különleges katonai hadműveletekben résztvevő drónokhoz. 

A Gizmodo a New Scientist magazin nyomán írta meg, hogy nyilvánosságra kerültek egy szerződés részletei, ami arról szól, hogy az amerikai légierő és egy kevésbé ismert védelmi cég új megfigyelő drónok leszállításáról és bevetéséről állapodott meg.  Bár a magazin megjegyzi, hogy információi szerint csak kisebb méretű, fegyverzet nélküli drónokról van szó. Az új eszközök tehát nem lesznek rokonai az akár halálos támadásra is képes Predatoroknak és Reapereknek, de ettől még egy sor új lehetőséget tartogatnak. A légierő beszállítója egy seattle-i székhelyű cég, a RealNetworks lesz, amely az ún. Secure Accurate Facial Recognition (SAFR), drónokba integrálható arcfelismerő rendszert értékesíti.

A nyilvánosságra került megállapodás hadászati beruházásokhoz képest nem túl nagy összegű: a kormány egyelőre 729 ezer dollárt (kb. 260 millió forintot) fizetett egy SAFR csomagért, amit a szerződés szerint egy autonóm sUAS-en (kis méretű pilóta nélküli légi rendszeren) fognak alkalmazni „különleges műveletek, ISR és más expedíciós feladatellátások során”. Bár arról nem derült ki konkrétum, hogy az Egyesült Államok milyen módon fogja felhasználni a technológiát, a gondolattól sokakat kirázhat a hideg, hiszen az eddig nyilvánosságra került részletek alapján akár utcán járőröző és igazoltató drónok új korszaka is eszünkbe juthat, és ez bizony a megfigyelés új szintje.

- Hirdetés -

 „Nagy, hatalmas NEM az egészre” – tweetelte a hírre reagálva Jake Wiener, az EPIC digitális adatvédelmi szervezet ügyvédje. Egy másik kritikus, Nicholas Davis, a Sydney-i Technológiai Egyetem munkatársa a Newsweeknek nyilatkozva osztotta meg kétségeit: „Számtalan etikai következménye lehet, attól kezdve, hogy az ilyen eszközök hogyan oszthatják újra a hatalmat és fenyegethetnek társadalmon belüli csoportokat, egészen addig, hogy miként veszélyeztetik a konfliktusövezetekben a hatályos nemzetközi humanitárius jogokat.”

A szkeptikusok nem minden ok nélkül hánytorgatják fel a technológia katonai vagy hatósági alkalmazásának kockázatait, hiszen a különleges műveleti egységek leginkább titkos és halálos küldetéseikről (értsd: merényletekről és rajtaütésekről) ismertek. Mesterséges intelligenciával működő, arcfelismerő technológiával szerelt légi robotok bevetése szerintük nagyon sötét tettek végrehajtására adhat lehetőséget, és könnyen válhatnak hírszerző, célpontbemérő eszközzé, vagyis bárki, akire ráállítanak egy ilyet, komoly bajban van.

A legijesztőbb szcenárió egyébként nem is az, hogy van egy viszonylag kisértékű megrendelés, ami ilyen technológiával látja el az amerikai hadsereget, hanem az, hogy ezek szerint a megoldásra van kereslet, vagyis verseny indulhat a hasonló beszerzésekért. Márpedig a verseny további fejlesztéseket, magyarán gyorsabb, okosabb, kifinomultabb és potenciálisan halálosabb drónok megjelenését eredményezi.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology