Barion Pixel

Az automatikus árnyékolás negyedével csökkenti az energiaköltségeket

Az Illinois-i Technológiai Intézet új tanulmánya megállapította, hogy az automatizált, szigetelt ablakárnyékoló-rendszerek nagyon hatékonyan csökkentik az energiafogyasztást. Az akár 25 százalékkal alacsonyabb költségek a számításaik szerint bőségesen elegendőek ahhoz, hogy a beszerelési költség három-öt éven belül megtérüljön.

A ComEd által finanszírozott kutatást a chicagói Willis Towerben végezték, és kritikus fontosságú esettanulmány lett belőle, ami bebizonyítja, hogy akár ennyire egyszerű intézkedésekkel is jelentősen javítani lehet az épületek energiahatékonyságán. Az itt lévő komplexumok jellemzően az energiájuk 30-40 százalékát fordítják a hőmérséklet szabályozására, így a Mohammad Heidarinejad építészmérnök adjunktus vezette csapat elkezdte vizsgálni az ablakok árnyékolóinak lehetséges hatását az energiafogyasztásra. A csapat megállapította, hogy a szigetelő ablakárnyékolók jelentősen csökkenthetik a felhasználást a fűtési és hűtési szezonban egyaránt – feltéve, ha automatizált vezérlőrendszerhez csatlakoztatják őket.

A tízhónapos kutatási időszak alatt három különböző vezérlési stratégiát teszteltek: a teljesen manuális fel-leengedést, egy előre meghatározott ütemezést, valamint egy szenzoralapú rendszert, ami figyelembe veszi a külső körülményeket és a helyiségek foglaltságát. Elég figyelemreméltó eredmények születtek: az adatok azt mutatták, hogy a motoros árnyékolók alkalmazásával 25 százalékkal csökkent az energiafogyasztás mind a fűtési, mind a hűtési szezonban. Az irodai felhasználók 80 százaléka előnyben is részesítette az új árnyékolókat a régi redőnyökkel szemben, ami szintén elég jelentős pozitív visszajelzés.

- Hirdetés -

„A Mohammad Heidarinejaddal és csapatával végzett munka megváltoztatta a vállalatunk életét” – közölte Christopher Nurre, a Parata Solutions LLC vezérigazgatója, aki méltatta az Illinois Tech-kel való együttműködést. „Szigorú helyszíni méréseik segítettek megerősíteni az árnyékolórendszerünk hatékonyságát az energiafelhasználás drasztikus csökkentésében, miközben olyan megoldást kínálnak, amit a lakók és az épülettulajdonosok egyaránt előnyben részesítenek a hagyományos rendszerekkel szemben.”

Most további kutatásokat terveznek, hogy elemezzék ezeknek az úttörő ablakárnyékolóknak a hatékonyságát különböző forgatókönyvekben, beleértve a földgázt használó szerkezeteket, a különböző időjárási körülményeket és a különböző irányokba tájolt ablakokat.

Gábor János, Okosipar.hu

NEW technology