Kezdőlap Innováció Az energiahatékony építészet

Az energiahatékony építészet

Forrás: www.springwise.com

Házaink általában a kényelmünket szolgálják, és a számunkra megfelelő hőmérséklet teremti meg benne az otthonosság és komfortosság érzését. Az energiahatékony lakóházak az időjárás szerint „változtatják a formájukat”. Ezzel tulajdonképpen elérjük azt, hogy a benti klíma a felhasználó számára mindig megfelelő fokú legyen.

Kínában a Csinghua Egyetem Építészeti Karának csapata felépített egy turisztikai fogadóközpontot. A konstrukció az időjárás változásához alkalmazkodva vagy kinyílik, vagy bezárul. A szerkezet Wujiazhuangban található, ahol a 2022-es téli olimpia egyik fogadóhelyisége lesz.

Az építmény 16 szabálytalan alakú betonelemből áll, amelyeket egy acélkerethez erősítettek. Három panel automatikusan nyílik és záródik, ahogy azt a hőmérséklet épp megkívánja.

A külső hőmérséklet ingadozásáról szenzorok segítségével kap információt az architektúra, a paneleket pedig hidraulikus rendszer nyitja és zárja. Amikor a külső hőmérséklet eléri a 16°C-ot, három panel megnyílik, ezzel biztosítja a szellőzést. Ha a hőmérséklet pedig 16°C alá csökken, a panelek ismét záródnak, és a fűtési rendszer bekapcsol. 29°C feletti hőmérsékleten a panelek is bezárulnak, és légkondicionáló biztosítja a megfelelő klímát.

Dizájn szempontjából is kiemelkedő az építmény, ugyanis a szerkezet formáját és megjelenését úgy tervezték, hogy harmonizáljon a környezetével, annak hegyeivel, szikláival. Az objektum felületét pedig fű borítja, amely nemcsak impozáns összhatást biztosít, hanem a természetes hűtés-fűtésről is gondoskodik.

Az alkotócsapatot Weiguo Xu vezette, aki korábban 3D-s nyomtatott hidak fejlesztéséért volt felelős.

Némethi Botond, NEW technology / Springwise