Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az érzékeny robotkar finom tapintása

Az MIT kutatói olyan robotkezet fejlesztettek ki, amely képes felismerni a markában tartott tárgyakat. A konstrukció egy merev vázra épül, amelyet egy puha külső rétegbe burkolnak, és az átlátszó bőr alá rendkívül érzékeny szenzorokat építettek be – írja a 3dprinting.com.

A kéz egy 3D nyomtatott vázból áll, amelyet átlátszó szilikonbőr ölel körül. A kar enyhén ívelt geometriával rendelkezik, így formájában hasonlít az emberi kézre. Ez a kialakítás csökkenti az ellenőrizhetetlen ráncok számát, amelyek befolyásolhatják a kéz teljesítményét. A váz egy kamerából és színes LED-ekből álló GelSight érzékelőket tartalmaz, amelyek képeket rögzítenek, amikor a kéz megfog egy tárgyat. Ezután egy algoritmus feltérképezi a tárgy felületének kontúrjait. A rendszer egyetlen fogás után 85 százalékos pontossággal képes felismerni a tárgyakat. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a kéz nehéz tárgyakat vegyen fel, és biztonságosan megragadjon törékeny objektumokat anélkül, hogy tönkretenné azokat.

„A puha és merev elemek megléte nagyon fontos minden kéz esetében, de az is, hogy nagyszerű érzékelésre legyen képes ezen a területen, különösen, ha rendkívül bonyolult manipulációs feladatokat akarunk elvégezni általa, mint amire a saját kezünk is képes” – mondta Sandra Liu kutató. „A célunk ezzel a munkával az volt, hogy mindazokat a dolgokat, amelyek az emberi kezünket olyan hasznossá teszik,  egy olyan robotkézben egyesítsük, amely képes olyan feladatok elvégzésére, amelyekre más ilyen eszközök jelenleg nem képesek.”

- Hirdetés -

A kutatók egy gépi tanulási modellt használtak a tárgyak azonosítására a nyers kameraképek adatai alapján. A jövőben azt tervezik, hogy csökkentik a szilikon kopását, javítják a hüvelykujj működtetését, és esetleg érzékelést adnak a tenyérhez a jobb tapintásbeli megkülönböztetés érdekében. Ezáltal a jövőben a még nagyobb pontosság is meghaladható lesz, és ez az új intelligens robotkar széles körben alkalmazható technológiává válhat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology