Az autóipari beszállító NIDEC GPM Group a Mobile Industrial Robots autonóm mobil robotjainak segítségével gyártási folyamatait hatékonnyá tette, miközben raktárkészletét is optimalizálni tudta. A türingiai Auengrundban található gyárukban három MiRHook vontatórendszerrel ellátott MiR100 robot felel az anyagszállításért és az üres kocsik mozgatásáért a raktár és a gyártósorok között.

A NIDEC GPM Group körülbelül 70 éve fejleszt innovatív szivattyús megoldásokat az autóipar számára. A vállalatot, melynek székhelye a türingiai Auengrundban található, a technológia éllovasaként tartják számon, hiszen folyamatosan újabb és újabb szintre emelni a szivattyútechnológia területét.

Miután a NIDEC Group megvásárolta a céget, a legfőbb hangsúly a kutatásra és fejlesztésre kerül. A német telephelyükön dolgozó 1200 alkalmazottra nézve tízből egy már ezen a területen dolgozik. Hogy a meglévő kapacitásokat a lehető leghatékonyabban használják ki, a NIDEC GMP a tulajdonosváltás óta egyre nagyobb mértékben a karcsúsított (lean) gyártási alapelvre hagyatkozik, mivel az lehetővé teszi az erőforrások pazarlásának elkerülése mellett a teljesítmény maximalizálását is.

Rugalmas autóipari megoldások a belső logisztika esetében: keress és találj!

A vállalat jól halad az Ipar 4.0-nak való megfeleléssel és egyre több robotikai megoldást alkalmaz a gyártási folyamatokban. A vállalat vezetése számára logikusnak tűnt a gondolat, hogy a belső anyagmozgatási folyamatokat automatizálja, hogy azzal ne az értékes munkaerőt foglalja le. A vállalat automatizálásért felelős szakemberei először egy szakmai kiállításon találkoztak a Mobile Industrial Robots (MiR) mobil robotjaival.

Andreas Vogt, a NIDEC GPM termelési igazgatóhelyettese és lean szakértője szerint a robotok nagy rugalmassága egyből meggyőzte őket. A fejlett érzékelő-technológia és biztonsági algoritmusokkal felszerelt agilis MiR robotok önállóan és biztonságosan mozognak emberek között is. Messziről felismerik az akadályokat, kerülő útvonalat terveznek és folytatják útjukat.

A MiRHook is hasznosnak bizonyult

A rövid tesztfázist követően hamar megszületett a döntés, hogy MiR robotokat fognak vásárolni. A helyi rendszerintegrátor szoros közreműködésével a vállalat sikeresen MiRHook vontatórendszerrel is ellátta három MiR100 robotjukat, két különböző gyártási területen. Első küldetésük előtt a robotok végigjárták a gyár teljes területét, és közben szó szerint feltérképezték leendő munkahelyüket erőteljes lézeres szkennerük segítségével. Az autonóm mobil robotok ezzel az érzékelő segítségével tudnak tájékozódni, és önállóan megtalálják a leggyorsabb utat a végcéljukhoz.

Ezen felül a vontatóhorog lehetővé teszi számukra, hogy ideális módon vontathassanak kocsikat és polcokat, és utanként akár 300 kg-ot is megmozgassanak. Emberi segítség nélkül közlekednek a raktár és az összeszerelő állomások között, miközben olajszivattyú fedeleket, vízszivattyú csapágyakat és féltengelyeket szállítsanak oda, ahol épp szükség van rájuk.

11 kilométer spórolás

A NIDEC szakemberei a MiRFleet nevű szoftvert használja, amely egyszerre képes kezelni mindhárom robotot. Amikor a robotot egy alkalmazott magához hívja, az elindul a várakozási pontjából (pl. alkatrész raktárból). Az igényelt kocsihoz csatlakozik (QR-kód segítségével felismerve azt) és már úton is van. A szállítást követően a teli kocsit le-, majd az üreset felcsatlakoztatja, hogy visszaszállítsa a raktárba. Egy robot az üzemünkben kb. 11 kilométert tesz meg naponta, így ezt a távot már nem az alkalmazottaknak kell lejárniuk.

Készletoptimalizálás a MiR-rel

Amíg egy logisztikai szakember látta el az alkalmazottakat alapanyagokkal, feleslegesen sok mennyiség került a szerelőszalagokra. Jelenleg a MiR robotok éppen annyi alapanyaggal látja el a szerelő alkalmazottakat, amennyire szükségük van. Ez összhangban van a lean alapelvvel, így csökkentve a raktározási költségeket.

A robotok használata nagyon intuitív. A kollégák gyorsan megtanulják a szoftver használatát, az új rendelések generálását.

Több forrás jut kutatásra és fejlesztésre

A MiR technológiája messzemenően beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért további két robot vásárlását tervezik az üzembe. Mivel a MiR100 egy teljes munkaidős alkalmazott erőforrásait szabadítja fel, nagyobb hangsúlyt tudnak a kutatás-fejlesztés területére fordítani. A MiR robotok által nyújtott magas szintű anyagmozgatási automatizálás megalapozza azt, hogy a cég versenyképes maradjon az autóipari piacon a jövőben is.

Mobile Industial Robots / Czakó Miklós, NEW technology