Barion Pixel

Bemutatták az ENSZ „lebegő” városának terveit

Az ENSZ ügynöksége, a UN-Habitat nemrégiben kerekasztal-beszélgetést tartott, melyen bemutatta a „lebegő” városokkal kapcsolatos első terveit. Egy vízen úszó város 10.000 lakó számára biztosítana modern lakóhelyet.

A globális felmelegedés okozta nehézségek közül a tengerszint emelkedése talán a legsúlyosabb. Az ENSZ projektjének vezetője, a Bjarke Ingels Group által megalkotott elképzelés a „lebegő” városokról erre a problémára jelentene megoldást. Egy ilyen város hatszögű modulokból áll, melyek egymással összeköttetésben lebegnek a tenger felszínén, és mivel le vannak horgonyozva a tengerfenékre, ellenállnak az áramlatoknak is. Nagyon fontos vonása lesz ezeknek a városoknak, hogy teljesen önfenntartóak lesznek, megtermelik a szükséges élelmet, újrahasznosítják a termelt hulladékot, és ivóvizet állítanak elő. Moduláris kiépítése pedig lehetővé teszi a város méretének organikus bővíthetőségét vagy csökkenthetőségét – az igényeknek megfelelően.

Forrás: oceanix.org

- Hirdetés -

A Bjarke Ingels Group a prezentációján bemutatta, hogy 2050-re tízből kilenc nagyváros valószínűleg a tenger felszíne alá kerül. A tenger tehát az emberiség végzete, de a jövője is lehet, főleg, ha mielőbb sikerül megvalósítani tervüket, Oceanix Cityt, amely mintapéldája lehet a tengerre telepített emberi életnek, s amely szerepel az ENSZ fenntartható fejlődési céljai között.

Forrás: oceanix.org

- Hirdetés -

Nagy horderejű projektről van szó, hiszen az UN-Habitat, az Oceanix (a lebegő szerkezeteket felépítő vállalat), az MIT Center for Ocean Engineering és az USA-ban működő Explorers Club – amely szervezetek a kerekasztal-beszélgetést tartották – több mint hetven szakértőt hívott össze. Céljuk, hogy minél előbb megkezdjék a kivitelezést annak érdekében, hogy legyen idő felkészülni arra a nagy változásra, amit a megszokott szárazföldi életmód helyett a tengeri lakhely jelent. A tudósok a különböző társadalmi csoportok eltérő igényeit is számításba vették, és olyan élőhely létrehozását tűzték ki célul, amelyik bármely árkategóriában képes biztosítani az adott csoportnak megfelelő életszínvonalat.

Forrás: oceanix.org

Ez a koncepció ugyan nem új, korábban már több „lebegő” várossal foglalkozó projektet láthattunk, de méreteit tekintve mindenképpen figyelemreméltó ez az új vállalkozás. Egy sziget mérete ugyanis megközelíti a 20.000 négyzetmétert, és egy blokk hat szigetből áll, melyekhez kikötő is tartozik. A belső modulok tartalmazzák majd a közszolgáltatási elemeket, például iskolákat, kórházakat, míg a külső modulokon az élelmiszertermesztés folyik majd, ezeken nem lesz lakóterület. A horgonyt, amely a várost a helyén tartja, a mészkőhöz hasonló anyagból készítenék, ami nem szennyezi a környezetet, sőt eggyé válva azzal élőhelyet biztosítana a mélyben élő halak számára.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology