Barion Pixel

- Hirdetés -

Célirányosabban a partnerek érdekében

Az idei évben kevés szakmai rendezvénnyel találkozhattunk, ezért is volt izgalmas a ROLATAST bemutatója a Renishaw csarnokában, Budaörsön. Az „I Renishaw & Chiron Days!” eseményen beszélgettünk Papp Róberttel és Papp Dénessel, a ROLATAST Kft. ügyvezetőivel.

Globális szinten megfigyelhetjük a gazdaság lassulását. Ti hogyan éltétek meg az elmúlt félévet?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

P.D.: 2018 végén már lehetett érezni egy bizonyos fokú gazdasági lassulást, ami 2019-ben folytatódott. Az idei év elején még kisebb fejlődést vártunk a 2019-es évhez képest.

P.R.: Előre láttuk a tendenciát, hogy a 2019-es évünk visszaesést fog jelenteni 2018-hoz képest, mivel német partnereink jelezték a megrendelések globális csökkenését. A gazdaság megtorpanásával elkezdtek az Ügyfelek is másra fókuszálni, és ekkor vették észre, hogy nincs az a tömegtermelési kényszer, mint addig. A túltermelési válságot átlépve mindenki újragondolja a folyamatait. A nagy autógyártók célzottabban összpontosíthatnak a jövőbeni terveikre, habár még elég nagy a bizonytalanság  – teljesen elektromos járművet gyártanak-e, vagy maradnak a benzinmotornál, esetleg mégis a dízelnél. Az alkatrészgyártók számára ez nehezebb időszak, mert nem tudják eldönteni, mit gyártsanak. A szerszámgép-disztribútorok számára ezzel kiszámíthatatlanná vált a jövő, a korábban megszokottakhoz képest nincsenek meg a tervezhető mechanizmusaik.

P.D.: Hiányoznak bizonyos klisék az autógyártók részéről. 2018-ban már elkezdtek azon gondolkozni, hogy mivel súlyos változtatások lesznek a gépjárművek emissziós kibocsátási értékeiben, ezért más irányba indulnak. Ami most felszálló ágon van, az a hibrid technológia: kisköbcentis benzines turbó motorok elektromos meghajtással vagy Mild Hybrid rendszerrel kombinálva, valamint a Plug in Hybrid rendszerek. Az ezzel foglalkozó gyártók a nyertesei a jelenlegi autóipari helyzetnek. Akik a konvencionális – azaz a robbanómotorokhoz – alkatrészeket gyártották, azoknál átállás figyelhető meg. Emellett pedig egyre nagyobb piaci részesedést szerez az elektromos meghajtás, amihez teljesen más alkatrészek kellenek – már a hibrid esetében is jóval kevesebb és másfajta komponensek szükségesek. A teljes átállás viszont nem a közeljövőben fog megtörténni, az fokozatosan zajlik le.

P.R.: Nemcsak a világgazdaság lassult – amire számítani lehetett –, hanem erősen befolyásolta ezt a folyamatot a koronavírus-járvány is. Testközelből tapasztalhattuk meg az elképzelhetetlent, miszerint a vállalatok részlegesen vagy teljesen leállították a termelésüket, amire korábban nem volt még példa.

Bezárkózni viszont nem szabad. Remek rendezvénnyel mutatjátok meg magatokat az érdeklődők számára.

P.R.: Korábban mi az itthoni nagy ipari kiállításokon mindig részt vettünk. Többek között a koronavírus által okozott helyzet következtében is döntöttünk úgy, hogy idén célzottan szeretnénk közelebb kerülni a Partnereinkhez. Az érdeklődők most itt, a Renishaw csarnokában ismerkedhetnek meg az újdonságokkal, itt kapunk visszajelzéseket a termékeinkről és szolgáltatásainkról. A Renishaw vállalattal közösen döntöttünk úgy, hogy egységesen szólítjuk meg azon Ügyfeleket, akik felső kategóriás minőségbe szeretnének befektetni, magas színvonalú támogatással – legyen az a Renishaw, Chiron vagy a ROLATAST szervize. Olyan eseményt hívtunk életre, ahová szívesen jönnek az Ügyfelek, tudunk beszélgetni, csúcstechnológiás alkalmazásokat láthatnak, meg tudják fogni a termékeket – kis túlzással akár a rubinfej tapintót is eltörhetnék.

Limitált létszámú kiállítást rendeztünk azon fő irányelv szerint, hogy azon érdeklődők jöjjenek el hozzánk, akiket valóban komoly szándék vezérel.

P.D.: Hagyományteremtő rendezvénynek szánjuk, legalább három ilyen eseményt fogunk szervezni a következő egy évben ugyanezen a helyszínen, a Renishaw és a Chiron részvételével.

Mivel találkozhatnak a látogatók a házi kiállításotokon?

P.D.: Létrehoztunk egy virtuális bemutatótermet! Az alapötlet az volt, hogy azokat a gépeket is meg tudjuk mutatni a meglévő és potenciális Ügyfeleknek, amelyeket a méreteik miatt nehézkes egy-egy kiállításra elvinni, és élőben bemutatni. Két lehetősége van az érdeklődőknek megtekinteni ezeket a gépeket: vagy elmennek a gyártóhoz, vagy egy kiállításon megkeresik. Ezen a mostani helyzet okozta akadályon emelkedik felül a virtuális bemutatóterem, amiben a 3D-s modellek segítségével alaposan szemügyre vehetik a Chiron csoport legtöbb berendezését – továbbá applikációs példák, szinte minden  gépparaméter, sőt a legfontosabb kompetenciakörök is megtalálhatók.

Ezen kívül két Chiron megmunkáló-központot állítottunk ki. Egy öttengelyes FZ 15 FX-et, amit összekötöttünk a Renishaw egyik mérőgépével, a másik pedig a Chiron csoport egyik leányvállalatának, a CMS GmbH-nak a bemutatógépe, ami félig felújított, régi szerszámgép. Ennek az egyik oldalát felújították, teljesen új elektromos rendszert kapott, beleértve a vezérlést is, míg a másik oldala teljesen eredeti állapotában látható – tehát egy gépben kettő gép! Ezzel azt szemléltetjük, hogy csak a modernizálás önmagában mekkora előnyt jelent egy régi típusú gép esetében.

Azon Ügyfeleink, akik egy meglévő Chiron megmunkáló központ felújítása, modernizálása mellett döntenek, és adott esetben „Turnkey” megoldással egy új alkatrész gyártására optimalizálják, azok egy új berendezés beszerzési költségéhez képest kedvezőbb árszinten jutnak egy új értékű gyártóeszközhöz, és nem utolsó sorban ezzel meg is hosszabbítják a berendezés életciklusát.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!