Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

CES 2022: mindent is elektromobilizálna a Hyundai

- Hirdetés -

A járműgyártó éppen csak megvásárolta a robotkutyával világhírt szerzett Boston Dynamicsot, és máris elkezdte megtervezni az elektromos járművekkel mozgásban tartott jövőt. Amint azt a honlapjukon részletesebben is kifejtik, a CES keretében vázolt Mozgások Internete (MoT) koncepciójuk lényege egy olyan ökoszisztéma létrehozása, ami felöleli a személyes, szolgáltatói és logisztikai mobilitást.

Az egész futurisztikus kép alapja az ún. Plug & Drive (PnD) moduláris platform, amit a Hyundai nem túl szerényen all-in-one megoldásként jellemez. Az egykerekű egység elektromos meghajtással és felfüggesztéssel, valamint intelligens kormányzással és fékezéssel, sőt, végtelen rotációval rendelkezik, magyarán akár 360 fokos fordulatot is képes tenni. A LiDAR és kameraszenzorok természetesen önvezető egységgé teszik a PnD-t, ami gyakorlatilag bármire csatlakoztatható – az asztaloktól a konténerekig. Annak függvényében, hogy milyen célra és milyen közegben szeretnénk alkalmazni, többféle irányítás is beállítható, tehát lényegében mindegy neki, hogy a mentős után viszi a defibrillátort, vagy a gyári munkás mögött a szerszámosládát. És ez csak a két legegyszerűbb példa.

Forrás: Hyundai

Az ipari célú robot mellett egy személyszállítást szolgáló PBV (Purpose-Built Vehicle) koncepciójával is megismerkedhettek a Hyundai látogatói. A jármű egy 133 cm széles, 125 cm hosszú és 188,5 cm magas, összesen négy darab PnD-n guruló, egyszemélyes „fülke”, amit utolsó kilométeres utazásokra vagy nagy telephelyen történő közlekedésre terveztek. Túl nagy vezetési élményt ne várjunk tőle (nem is azért van), mert egyetlen okos joystickkal szerelték fel, így nincs szükség pedálokra, sőt, kormánykerékre sem.

Ehhez hasonló a 130x110x180 cm-es méretben elképzelt, szerviz és logisztikai célú mobilizációra tervezett „guruló szekrény”. Méltán nevezzük így, mert a fentebb írt PBV-hez képest nem elegáns forgóajtóval nyílik és záródik, hanem pont úgy, ahogy egy ruhásszekrény. Ezért lehet ideális szolgáltatók számára, például hotelekben, ahol a vendégek csomagjait szállíthatja a bejárattól a kivett szobáig.

Forrás: Hyundai

És még egy kis ipar: ugyancsak az idei CES-re tartogatta a Hyundai a MobED-et (Mobile Eccentric Droid). A kis autonóm droid – nagyon leegyszerűsítve – nem más, mint egy kerekeken guruló asztallap, csak éppen önálló meghajtásra, kormányzásra és fékezésre képes. Az egyszerűnek látszó struktúra különböző pontok emelésével-süllyesztésével képes vízszintesen tartani a hasznos terhet, tehát egyenetlen terepen, korlátok alatt vagy lépcsőkön is stabilan áll rajta a rakomány.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology