Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

CES 2022: virtuális gombok a mobilodra

- Hirdetés -

A Boréas Technologies a CES-en jelentette be új, okostelefonok kijelzőjén szabadon elhelyezhető, testre szabható gombokra kidolgozott technológiáját – vette észre a Wired. A cég NexusTouch névre hallgató terméke fejlettebb, mint a Sentons vagy a Sensel korábban kiadott és például Asus telefonokba integrált megoldásai, hiszen a virtuális gombok hozzádása és az egyéni érzékelőbeállítások mellett alakíthatóvá teszi a nyomásérzékelést, illetve lokális visszacsatolást nyújt – magyarán csak az ujjlenyomat felületére vetít ki rezgéseket, nem az egész készülékre.

A Boréas szerint ezzel a technológiával különböző fajta vibrációkat lehet beállítani, annak függvényében, hogy mi történik például a mobilos játékunkban: lövünk, vagy épp feltöltjük az életenergiát. Ezek a lehetőségek persze nem csupán a játékok miatt lehetnek érdekesek, hanem azért is, mert egy ideje elérkezett, és várhatóan jó darabig marad a szinte gombmentes mobilok kora. Alkalmazásainkhoz fűződő egyedi igényeinket jobban kiszolgálják majd azok a készülékek, amelyek egyre jobban testre szabhatók.

A CES-en demonstrálták is, hogy a NexusTouch segítségével hogyan születik újjá például egy Google Pixel 4 okostelefon kezelése. A webböngészőben a hangerőszabályzón le-felcsúszó ujjak szolgáltak az oldalak görgetésére, vagy apró, egyéni érintések a kamerák közötti váltásra.

A Boréas bejelentette, hogy egy nagy gyártóval már együttműködik, így az új technológia legkésőbb az év végére meg fog jelenni, legalább egy készüléktípusban. A NexusTouch sorsa mindazonáltal kétséges marad, hiszen kiszolgáltatott helyzetben van: a sikere attól is függ, hogy az alkalmazásfejlesztők mennyire tudják kihasználni a képességeit.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology