Barion Pixel

- Hirdetés -

Chipgyárat épít Németországban a tajvani TSMC

Chipgyárat épít Németországban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – jelentették be kedden.

Az ágazat legnagyobb szereplői között számon tartott tajvani cég a Szászország tartományi Drezdában építi fel első németországi és első európai gyárát, három partnerrel együttműködve. A német Bosch, az ugyancsak német Infenion és a holland NXP egyaránt 10 százalékos tulajdonrészt szerez a közös vállalkozásban, a TSMC tulajdonrésze 70 százalék.

- Hirdetés -

Az igazgatótanács keddi üléséről kiadott közlemény szerint a beruházással az autóipar és a feldolgozóipar gyorsan növekvő igényeit igyekeznek kiszolgálni. A gyárban a legkorszerűbb technológiát alkalmazva 300 milliméter átmérőjű szilícium ostyákat (wafer) munkálnak majd meg. Nagyjából kétezer munkahelyet teremtenek.

Az építkezés 2024-ben kezdődik, a termelés 2027-ben indulhat.

- Hirdetés -

A beruházás értéke meghaladja a tízmilliárd eurót, pontos összege a német állami támogatás mértékétől függ – közölték. A Handelsblatt című lap szerint a szövetségi kormány hozzájárulása elérheti az ötmilliárd eurót.

A TSMC a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a többi között az Apple és a Qualcomm beszállítója. A drezdai beruházásról hozott döntése „jó hír”, hiszen a többi hasonló projekttel együtt hatalmas lendületet ad Németország középső térségének gazdasági fejlődéséhez – emelte ki Thomas Schmidt, a szászországi tartományi kormány gazdaságfejlesztési ügyekért felelős miniszter, hozzátéve, hogy a tajvani cég megtelepedése Németországban a félvezető-ellátásban függetlenségre törekvő európai gazdaságnak is hasznos.

A TSMC mellett az ágazat több más vezető szereplője is erősíti németországi jelenlétét, legutóbb, júniusban az amerikai Intel jelentette be, hogy félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában. A több mint 30 milliárd eurós fejlesztés a német gazdaságtörténet legnagyobb szabású külföldi beruházása.

MTI

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology