Hol tartunk jelenleg? Mekkora fejlődés várható a jövőben? Egyáltalán hogyan érhetjük el az innovációt?

Úgy, hogy a harmadik és negyedik ipari forradalom vívmányait kihasználva, ezek fejlesztéseit alkalmazva cégünk előnyre tehet szert a már digitálisan fejlett ipari vállalatokkal szemben.

Az adatalapú működés és a zéró admin megvalósítása, a zöld megoldások jelentik a jövőt.  A Dell Technologies, a Cloudera és a Reach úgy optimalizálta közös fejlesztését, hogy a többletfunkciókon kívül az első lépések is egyszerűbbek legyenek egy okosgyár megvalósításakor.

Hirdetés

Digitális gyermekkorban

A Dell Technologies az Intellel közös felmérésükben azt vizsgálták, milyen szintű a vállalatok digitális érettsége. A kutatás eredménye szerint a közép- és nagyvállalatok esetében javulás tapasztalható 2016-hoz képest. Egy jelentős réteget viszont nem lehet elérni, ők nem csatlakoztak még a digitalizáció irányvonalához, náluk a személyes üzletkötés prioritást élvez – a járt utat a járatlanért nem hagyják el.

A digitalizáció útját járó cégek elsősorban a cyberbiztonság, az IoT, a felhő alapú szolgáltatások és a mesterséges intelligencia terén ruháznak be. Minél inkább részesei vagyunk az információ áramlásának, annál fontosabb a biztonság. A megörökölt gépparkot általában szükséges „felokosítani” annak érdekében, hogy modernizálni, optimalizálni tudjuk a gyártási folyamatot. Mindemellett fontos a kibertámadások elleni védelem is.

A CDR Start csomag – melyet a bevezetőben említett három cég dolgozott ki – a digitális fejlettség egy korábbi szintjén lévő vállalatok számára jelent segítséget. Olyan alapvető funkciókat alkalmaz, amelyekkel a harmadik és a negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) fejlesztései párhuzamosan valósíthatók meg, így felgyorsítják az átalakulás folyamatát, és helyzeti előnyt kovácsolnak a lemaradásból.

Robotkollégák

Hogy minőségi javulást érhessünk el, ahhoz szemléletváltásnak is kell történnie. Nemcsak Magyarországon, hanem világszerte létező jelenség a félelem a robotoktól, amelyek „elveszik” a munkát az emberektől. Egy robot átlagosan 1,6 humán munkaerő feladatát látja el.

A robotok megjelenése azonban új munkahelyeket is teremt. Ám a piac még nincs felkészülve arra, hogy elegendő szakképzett munkaerőt biztosítson a robotok kezeléséhez. A robotizálás folyamatának legfontosabb motiváló ereje egyelőre az, hogy költségcsökkentést érhetünk el vele.

A gyárvezetők szeretnek emberekkel dolgozni, aminek több oka is van. A robotok esetén a befektetési költség és a gyors elavulás elrettentheti a cégvezetőket. A humán munkaerő megtartása ez idő szerint még fontos feladat és kihívás a gyárak számára; a szakemberek megfelelő képzése és motiválása az újdonságok alkalmazása érdekében pedig folyamatosan foglalkoztatja a vállalatokat.

Tudatos környezet

Az iparvállalatok körében is egyre nagyobb jelentőségű a környezettudatos működés és a fenntartható gyártás megvalósítása, ezért az alkalmazott technológiák kiválasztásakor is meghatározó szempont a „zöld”-ség.

Másrészt az Y és Z generáció tagjai olyan munkahelyet keresnek, ahol az igényeiknek megfelelő technológiával dolgozhatnak. Az álláskeresők számára igen fontossá vált az ergonómia is, tehát a vállalatoknak a környezettudatosság mellett erre szintén nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

Még több adat

Az Ipar 4.0-ról nem beszélhetünk adatok nélkül. A 4M rendszerben (machine, man, material, method) mindent integrálni kell. A siker kulcsát pedig az adja, hogy az adminisztráció emberi beavatkozástól teljesen mentes legyen. Ily módon nemcsak az adatok minősége javul, hanem a költségeinken is csökkenteni tudunk, és nem utolsó sorban naponta sokkal több megrendelést lehet feldolgozni gyorsan és hatékonyan.

Az adatalapú működés az Ipar 4.0 alapfeltétele, mert ezen keresztül befolyásolható egyidejűleg a gyártás is. Az adatalapú optimalizálás révén kevesebb selejt keletkezik, rövidebbé válik az előállítási idő, csökken a felhasznált energia mennyisége, valamint több és jobb minőségű terméket állíthatunk elő.

Okosan a jövőért

A CDR Start csomag kialakítása egyszerűsített funkciójú, a digitalizáció terén lemaradt ügyfelek legégetőbb problémáira nyújt megoldást. Magában foglal egy interaktív digitális gyárat Digital Twinnel – amellyel a valós környezet modellezhető virtuálisan. Ezenkívül a feladatok és eszközök nyomon követésére, valamint a különböző folyamatok elemzésére és kiértékelésére is alkalmazható.

A csomag másik fejlesztése a gyors, háromfázisú PoC (Proof-of-Concept), amely segít a lehető legrövidebb idő alatt megtervezni és megteremteni egy jövőbeli termelési környezet alapjait. Ennek a folyamatnak a fő szempontja az, hogy a termelőegység az informatikai környezetére szabott és biztonságos legyen, így egy éven belül megtérül a fejlesztés költsége.

Minden cég számára ajánlatos a fejlesztések folyamatos nyomon követése és alkalmazása, hogy céljaikat minél hamarabb elérjék, azaz növeljék a hatékonyságot, csökkentsék a költségeket, és maximalizálják a hasznukat. A Cloudera, a Dell Technologies és a Reach fejlesztéseivel könnyedén szembenézhetünk a kihívásokkal, és vállalkozásunkat felvirágoztathatjuk.

Némethi Botond, NEW technology